StoryEditorOCM
ZdravljePRIPAZITE

Ljeto je i najbolje se osvježite uz lubenicu i dinju? Nemojte pretjerivati jer mogu biti opasne! Evo za koga posebno...

Piše MOZAIK SD
23. srpnja 2024. - 18:36

Na odjelima voća sve češće se crvene velike razrezane kriške lubenica koje mame kupce. Lubenica je bogata magnezijem, kalijem, kalcijem, cinkom, željezom, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, skupine B i folnom kiselinom.

Uz lubenice u ovo doba godine prodaju se i velike količine dinja. Dinja sadrži kalij, kalcij, natrij, magnezij, sumpor, željezo, jod, vitamine A, C, E i skupine B.

image
Shutterstock

Stručnjaci kažu kako se hranjive tvari iz ovih namirnica se bolje apsorbiraju kada se voće konzumira odvojeno, pa dinju i lubenicu ne treba miješati.

Važna je kontrola porcije

Porcija od 300 do 500 grama dnevno neće uzrokovati prejedanje i neće štetiti zdravlju gastrointestinalnog trakta. Preporuča se jesti lubenicu i dinju u prvoj polovici dana, piše N1.

To će pomoći u izbjegavanju večernjih skokova razine šećera u krvi i poremećaja sna.

image
Shutterstock

Tko bi trebao paziti?

Umjerene količine lubenice ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, no neki bi trebali biti oprezni, izvještava Medical News Today.

Prije svega dijabetičari. Lubenica je voće s prirodnim sadržajem šećera. Osobe s dijabetesom moraju unaprijed planirati unos ugljikohidrata u svoj dnevni jelovnik.

Lubenicu je bolje konzumirati cijelu nego kao sok jer se cijeđenjem uklanjaju vlakna pa tijelo lakše apsorbira šećer. To može povećati rizik od skokova glukoze.

Alergije

Također, neki mogu razviti simptome alergijske reakcije, poput osipa, oteklina i otežanog disanja, nakon što pojedu lubenicu. Ako se to dogodi, osobi je potrebna liječnička pomoć jer alergijska reakcija ponekad može dovesti do anafilaksije – stanje opasno po život.

Jako je važno da dijabetičari i bolesnici koji uzimaju beta-blokatore, lijekove za srčane bolesti, budu oprezni pri jedenju dinje. Dinja osigurava oko 10 posto dnevnih potreba za kalijem, a beta-blokatori mogu uzrokovati povećanje razine kalija.

image
Shutterstock

Osobe koje uzimaju beta-blokatore trebale bi dinju konzumirati u umjerenim količinama jer visoka razina kalija može dovesti do oštećenja bubrega.

Također, svi koji imaju problema s bubrezima trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što povećaju unos hrane bogate kalijem, poput dinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 01:23