StoryEditorOCM
ZdravljeVIŠEGODIŠNJI GRM

Moć ove biljke leži u antibakterijskim, antifungalnim, protuupalnim, antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima

Piše Ana Špoljarić/Živim
2. rujna 2024. - 08:49

Limunska trava Cymbopogon citratus tropska je višegodišnja biljka porijeklom iz jugoistočne Azije. Iako raste na tlu, u grmovima, miris ove biljke neodoljivo podsjeća na citrusnu notu limuna, no ipak je nešto blaži i slađi. Izgledom, zeleni listovi i stabljika podsjeća na mladi luk, piše Živim. U kuhinjama se često koristi kao dodatak juhama, plodovima mora, neizostavan je dio curry začina, a mnogi u njoj uživaju ispijajući čaj. No, ova se biljka koristi i u druge svrhe. U narodnoj medicini ljudi su je koristili kao prirodni dodatak, pomoć u boljoj probavi, koristila se i za liječenje groznice, glavobolje, prehlade, bolova u trbuhu i probavne probleme, visok krvni tlak, a i dan danas je poznata učinkovitost limunske trave u borbi protiv napornih insekata. Ekstrakt ove biljke također pruža osvježavajući miris mnogim sapunima i dezinficijensima. Limunska trava sadrži nekoliko vitamina i minerala koji koriste našem tijelu, uključujući željezo, cink i magnezij. Također sadrži visok postotak vode (šalica sirove limunske trave daje 47 grama vode).

image

Limunska trava

Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti

Razlog nabrojenih moći ove biljke leži u njezinim antibakterijskim, antifungalnim, protuupalnim, antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima. Ulje limunske trave ekstrahira se postupkom destilacije vodenom parom iz osušenih listova biljke. Rijetke je konzistencije, blijedo ili svijetlo žute boje. Ima snažan, svjež, limunast i zemljani miris. Ulje limunske trave može pomoći u opuštanju i toniranju mišića, kao i kod ublažavanja bolova u mišićima, reumatizma.

Limunska trava može pomoći u:

1. Oralnom zdravlju

Studija u kojoj su ispitanici bila djeca u dobi od 9 do 12 godina s blagim gingivitisom, otkrila je da je korištenje 10 mililitara tekućine za ispiranje usta s 0,25 postotkom ulja limunske trave dva puta dnevno tijekom tri tjedna smanjilo problem plaka i gingivitisa. Za razliku od regularne vodice za ispiranje usta koja među sastojcima sadrži tvar klorheksidin koja može izazvati neželjene nuspojave poput pigmentacije zuba, preosjetljivosti, osjećaja peckanja te stvaranja ulkusa, limunska se trava pokazala prirodnijom i zdravijom zamjenom.

2. Boli uzrokovane artritisom

Preliminarno istraživanje među odraslim osobama s reumatoidnim artritisom otkrilo je da primjena čistog eteričnog ulja limunske trave na kožu svakodnevno tijekom 30 dana smanjuje rezultate boli u usporedbi s početnim razinama boli. Razina boli ispitanika postupno se smanjila s 80 na 50 posto unutar 30 dana.

3. Rješavanju peruti

Još jedno istraživanje provedeno na odraslim osobama koje se bore s prhuti, pokazalo je da je korištenje tonika za kosu s pet do 15 posto eteričnog ulja limunske trave, dva puta dnevno, smanjilo prhut u usporedbi s placebom. Studija je također otkrila da primjena 10 posto formulacije limunske trave dva puta dnevno tijekom 14 dana smanjuje perut za oko 81 posto.

image

Limunska trava

Shutterstock

4. Ublažavanju simptoma PMS-a

Čaj od limunske trave tradicionalno se koristi za liječenje menstrualnih grčeva, nadutosti i valunga. Iako nema posebnih istraživanja o limunskoj travi i PMS-u, ona ima svojstva umirivanja želuca i djeluje protuupalno. Protuupalni lijekovi, poput limonena, pomažu smanjiti prostaglandine koji su često uključeni u bol i upalu koji pokreću kontrakcije mišića maternice.

5. Borbi protiv gljivičnih infekcija

Eterično ulje limunske trave, ističe Webmed, pokazalo je protugljivično i protuupalno djelovanje kada se primjenjuje lokalno. Istraživači su testirali lokalnu primjenu ulja limunske trave na gljivične infekcije i upalna stanja kože kod miševa. No, potrebno je provesti još istraživanja. Također, mala je studija otkrila je da konzumacija 250 ml infuzije limunske trave dva puta dnevno tijekom 10 dana smanjuje simptome oralne gljivična infekcije uzrokovane prekomjernim rastom Candide kod osoba s HIV-om/AIDS-om. Infuzija se sastojala od 12,5 ml osušene limunske trave i 500 ml vode te se kuhala 10 minuta.

Oprez

Ipak, ova biljka nije pogodna za svakoga. Trudnice i dojilje bi se svakako trebale savjetovati s liječnikom o tome mogu li konzumirati limunsku travu, a isto vrijedi i za bubrežne bolesnike. Naime, ova biljka može djelovati kao diuretik i stvoriti veći pritisak na bubrege. Osim toga, ima i visok sadržaj kalija na čiji unos bubrežni bolesnici osobito moraju paziti. Konzumiranje limunske trave u velikim količinama, može rezultirati nuspojavama poput pretjeranog umora, suhih usta, vrtoglavice, povećanog apetita i učestalog mokrenja.

Čaj od limunske trave

Svježu limunsku travu dodajte u kipuću vodu i ostavite kratko poklopljeno na laganoj vatri kako bi okus bio bolji. Prema vlastitom ukusu čaj dodatno zasladite žlicom meda ili javorovog sirupa.

Sirup

Od limunske trave može se napraviti sirup. Dodajte vodu, šećer i limunsku travu u lonac i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55