StoryEditorOCM
Zdravljeprobavni enzimi

Liječnik preporučuje ovih pet namirnica za borbu protiv nadutosti: brzo ćete vratiti želudac u ravnotežu

Piše MOZAIK SD
21. siječnja 2025. - 22:43

Da biste brzo vratili želudac u ravnotežu, gastroenterolog Joseph Salhab preporučuje konzumaciju određenih namirnica koje sadrže probavne enzime za smirivanje probavnog sustava.

Koje su to najbolje namirnice koje sprječavaju nadutost i plinove?

Ananas

Prva na Salhabovom popisu, koji je podijelio u TikTok videu, je ananas.

“Sadrži probavni enzim pod nazivom bromelain koji pomaže u razgradnji proteina,” objašnjava Salhab, što je važno jer prekomjeran unos proteina može dovesti do zatvora.

Prema Medical News Today, bromelain je također poznat po smanjenju upala, što može utjecati na zdravlje crijeva. Međutim, Salhab napominje da biste trebali jesti svježi ili zamrznuti ananas, a ne konzervirani, jer se bromelain “smanjuje tijekom konzerviranja i prerade”, prenosi Best Life.

Papaja

Salhab često preporučuje papaju u svojim videima o zdravlju crijeva, naglašavajući da zrela papaja također pomaže u razgradnji proteina.

“Papaja je korisna kod nadutosti, a kada je dodate u smoothie, može pomoći kod žgaravice,” kaže Salhab.

Možda najvažnije, papaja je bogata vlaknima. “Glavna uloga vlakana je olakšati probavu omekšavanjem i povećanjem volumena stolice, omogućujući joj brži prolazak kroz crijeva,” piše Harvard Health Publishing.

Mango

Mango je također na Salhabovom popisu jer sadrži amilazu, “koja pomaže u razgradnji ugljikohidrata,” objašnjava Salhab. Predlaže da mangu dodate malo meda jer je to zaslađivač koji ne izaziva žgaravicu.

Avokado

Avokado je još jedna namirnica bogata vlaknima, ali također sadrži lipazu, “koja pomaže u probavi masti,” ističe Salhab.

Preporučuje napraviti pire od avokada i namazati ga na “sourdough kruh koji ne izaziva nadutost uz malo maslinovog ulja.”

Osim toga, avokado pruža mnoge druge zdravstvene prednosti. “Avokado je bogat zdravim mastima, vitaminima E i K te kalijem. Podržava zdravlje srca i probavu, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari te pruža ključne nutrijente poput kalija i vlakana,” kaže Carolina Schneider, nutricionistica iz Daily Harvesta.

Kefir

Posljednja, ali ne manje važna namirnica na Salhabovom popisu je kefir. Navodi da to fermentirano mlijeko pomaže kod najčešćeg uzroka nadutosti i plinova – intolerancije na laktozu. Objašnjava da kefir, zajedno s grčkim jogurtom, sadrži laktazu, “koja pomaže u probavi laktoze jer je proizvode probiotici prisutni u njemu.”

“Kefir se odlično slaže s gore spomenutim voćem, a možete dodati i orahe za dodatnu hrskavost,” predlaže Salhab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2025 22:44