StoryEditor
ZdravljeNesretni slučaj

Liječnici u šoku nakon dijagnoze 17-godišnjaka koji je zbog prehrane trajno oslijepio; Godinama je jeo samo tri namirnice: 'O tom poremećaju malo se govori'

Piše J. V.
3. rujna 2019. - 16:33

Eksperti danas više negoikad ukazuju na opasnosti dječjeg "izbirljivog jedenja". Uz dostupnost najukusnijih čokoladnih pudinga, čipsa i sladoleda, teško je zamisliti da bi ijedno dijete izabralo kuhanu brokulu kao svoj obrok.

Da nisu sve puka upozorenja, nego i da nedostatak minerala i vitamina u tijelu može dovesti i do ozbiljnijih posljedica, potvrdila je liječnica koja vodi slučaj nesretnog 17-godišnjaka iz Bristola koji je zbog svog načina prehrane - oslijepio.

Njegovo je stanje, kažu eksperti, nepopravljivo. Ne radi se o privremenome gubitku vida ili posljedici nekoliko mjeseci iscrpljujućih dijeta, već o stanju do kojeg je sebe ovaj tinejdžer doveo nakon godina neprikladne prehrane temeljene isključivo na čipsu, pomfritu i bijelome kruhu, a povremeno bi namirnicama pridodao i fetu šunke ili malo kobasice, piše BBC.

Umoran i bezvoljan

Adolescent, kojeg britanski mediji nisu imenovali, prvi je put potražio liječničku pomoć u 14. godini zato što se osjećao umorno i bezvoljno. Dijagnosticirali su mu teški manjak vitamina B12 i pripisali terapiju ovim suplementima kao i potpuno drugačiju prehranu, no on nije poslušao ni jedan ni drugi savjet.

Njegova se prehrana od trenutka kad je završio osnovnu školu temeljila na pomfritu, čipsu i kruhu.

Njegovom je tijelu učinjena trajna šteta, tvrde doktori, a to se najprije pokazalo na njegovome vidu - budući da je zadržao periferni, nije potpuno slijep, no mutne točke proširile su se po njegovome vidnome polju i to trajno. Tinejdžer je u centru potpuno slijep, ne može voziti ni čitati, ali se zbog perifernog vida može donekle samostalno kretati.

"Jeo je samo krumpire iz lokalnog fast fooda, osim toga grickao je čips za snack. Kriška kruha i šunke, ponekad, a voće i povrće uopće nije konzumirao...", komentira dječakovu dijetu liječnica Denize Atan, zgrožena stanjem svoga pacijenta. Dječak nije ni premršav ni predebeo, ali njegovo zdravstveno stanje pokazuje ozbiljnu pothranjenost.

Averzija prema hrani

Liječnici tvrde i da se ovdje radi o poremećaju u prehrani o kojemu se malo govori i zna. Pacijenti izbjegavaju veliku većinu namirnica, ograničavaju se na jednu do dvije i zbog toga njihovo tijelo propada, no oni zbog dovoljne količine ne djeluju pothranjeni.

"Objasnio nam je da je imao toliku averziju prema određenim teksturama i vrstama hrane da se jednostavno nije mogao prisiliti pojesti ih. Čips i prženi krumpiri jedino su što je mogao i htio jesti", objašnjava doktorica Atan.

Osim B12 17-godišnjaku kronično nedostaje bakra, selena i vitamina D. Nažalost, i nakon nadomjestka, liječnici sumnjaju da će mu se vid vratiti - stanje je, kažu, trajno.

"Izgubio je minerale iz kostiju, što je zaista šokantno za dječaka njegovog uzrasta", kažu doktori.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:51