StoryEditorOCM
ZdravljeBolji izbor

Kozje mlijeko ili kravlje? Saznajte koje su zdravstvene prednosti i tko bi ga trebao konzumirati

Piše M. K. P./MOZAIK SD
23. rujna 2024. - 12:47

Kozje mlijeko je stoljećima bilo prisutno u ljudskoj ishrani, ali posljednjih godina sve više privlači pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako je kravlje mlijeko  najzastupljenije u svakodnevnoj prehrani, kozje mlijeko nudi niz specifičnih prednosti koje ga čine vrijednom alternativom.

Osim što kozje mlijeko je bogato ne samo bjelančevinama i mastima, već i probioticima, zahvaljujući kojima može smanjiti nadutost i bolove u trbuhu, nutricionistica Maria Sirosh kaže da kozje mlijeko ima i protuupalna svojstva. Stoga se preporuča konzumiranje ako imate kronične upalne bolesti poput artritisa, astme ili alergije.

image

.

/Shutterstock

Kozje mlijeko razlikuje se od kravljeg po nekoliko važnih karakteristika, kako u pogledu sastava, tako i po učincima na zdravlje. Prvo, kozje mlijeko je lakše probavljivo od kravljeg. Također, sadrži više srednjelančanih masnih kiselina (poput kapronske i kaprilne kiseline) koje se brže apsorbiraju i koriste kao energija, prenosi N1.

Kozje mlijeko sadrži manju količinu kazeina tipa alfa-S1, koji je odgovoran za izazivanje alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Zbog toga je kozje mlijeko često podnošljivije za osobe osjetljive na kravlje mlijeko.

image

.

/Shutterstock

Lakša probavljivost

Iako obje vrste mlijeka sadrže laktozu, kozje mlijeko je nešto lakše probavljivo zbog nešto niže razine laktoze, što ga čini boljim izborom za osobe s blagom netolerancijom na laktozu.

Kozje mlijeko sadrži više kalcija, fosfora i kalija u usporedbi s kravljim mlijekom. Također, ima višu razinu vitamina A, što doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari i zdravlju kože. Međutim, kravlje mlijeko ima više vitamina B12 i folne kiseline, što je važno za osobe koje trebaju ove mikronutrijente.

Međutim, kozje mlijeko ima jači, karakterističan okus koji nekima možda neće odgovarati. Ipak, nutricionistica kaže da je zaključak jasan: - Ako imate izbor kakvo ćete mlijeko konzumirati, onda prednost možete dati kozjem mlijeku, piše N1. 

image

.

/Shutterstock

Alergični ste ili intolerantni na laktozu? Evo OVDJE možete doznati što konzumirati, a što izbjegavati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 12:56