Kozje mlijeko je stoljećima bilo prisutno u ljudskoj ishrani, ali posljednjih godina sve više privlači pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako je kravlje mlijeko najzastupljenije u svakodnevnoj prehrani, kozje mlijeko nudi niz specifičnih prednosti koje ga čine vrijednom alternativom.
Osim što kozje mlijeko je bogato ne samo bjelančevinama i mastima, već i probioticima, zahvaljujući kojima može smanjiti nadutost i bolove u trbuhu, nutricionistica Maria Sirosh kaže da kozje mlijeko ima i protuupalna svojstva. Stoga se preporuča konzumiranje ako imate kronične upalne bolesti poput artritisa, astme ili alergije.
Kozje mlijeko razlikuje se od kravljeg po nekoliko važnih karakteristika, kako u pogledu sastava, tako i po učincima na zdravlje. Prvo, kozje mlijeko je lakše probavljivo od kravljeg. Također, sadrži više srednjelančanih masnih kiselina (poput kapronske i kaprilne kiseline) koje se brže apsorbiraju i koriste kao energija, prenosi N1.
Kozje mlijeko sadrži manju količinu kazeina tipa alfa-S1, koji je odgovoran za izazivanje alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Zbog toga je kozje mlijeko često podnošljivije za osobe osjetljive na kravlje mlijeko.
Lakša probavljivost
Iako obje vrste mlijeka sadrže laktozu, kozje mlijeko je nešto lakše probavljivo zbog nešto niže razine laktoze, što ga čini boljim izborom za osobe s blagom netolerancijom na laktozu.
Kozje mlijeko sadrži više kalcija, fosfora i kalija u usporedbi s kravljim mlijekom. Također, ima višu razinu vitamina A, što doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari i zdravlju kože. Međutim, kravlje mlijeko ima više vitamina B12 i folne kiseline, što je važno za osobe koje trebaju ove mikronutrijente.
Međutim, kozje mlijeko ima jači, karakterističan okus koji nekima možda neće odgovarati. Ipak, nutricionistica kaže da je zaključak jasan: - Ako imate izbor kakvo ćete mlijeko konzumirati, onda prednost možete dati kozjem mlijeku, piše N1.
Alergični ste ili intolerantni na laktozu? Evo OVDJE možete doznati što konzumirati, a što izbjegavati.