Heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) su kemikalije koje nastaju kada se meso (govedina, svinjetina, perad) i riba priprema na visokim temperaturama, kao što je pečenje ili roštiljanje.
U laboratorijskim pokusima utvrđeno je da HCA i PAH uzrokuju promjene u DNK koje mogu povećati rizik od raka, a istraživanja su pokazala i da izloženost HCA-u i PAH-u može uzrokovati rak u životinjskim modelima, i to dojke, debelog crijeva, jetra, kože, pluća, prostate...
Studije u populaciji nisu uspostavile konačnu vezu između HCA i PAH iz mesa i raka kod ljudi, međutim dokazano je da je česta konzumacija prženih ili mesnih jela s roštilja povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, gušterače i prostate.
I splitska nutricionistkinja Dragana...
StoryEditorOCM
ZdravljeSAVJET ZLATA VRIJEDAN
Kod grilanja mesa stvara se fatalna kemijska reakcija koja se dovodi u vezu s rakom debelog crijeva, uvođenjem ove navike svest ćete je na minimum
22. veljače 2018. - 13:12
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?