StoryEditorOCM
ZdravljeJeste li ovo znali?

Kirurg savjetuje da jedete ovu slasticu kako bi izbjegli upalu zglobova: ‘Volim čekiće i pile ali bolje je ovo...‘

Piše vijesti sd
23. rujna 2024. - 13:51

Slatkiši su nezdravi, ali mi ih volimo i često im ne možemo odoljeti. 

Međutim, postoji jedna slastica koja, ne samo da je ukusna i fina, već ju stručnjaci preporučuju jer može imati pozitivan učinak na zdravlje, a radi se o tamnoj čokoladi. Studije su pokazale da ova namirnica može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati moždane funkcije i cirkulaciju. Ovdje ipak valja istaknuti da pozitivna svojstva vrijede isključivo za pravu, kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim postotkom kakaa. Nemojte odmah sad navaliti na cijelo pakiranje, optimalne su po dvije kockice nakon obroka.

Tamna čokolada neodoljiva je i poznatima odvajkada, poznato je kako ju je vitka Audrey Hepburn jela svaki dan. U kući je imala posebnu ladicu u koju je stavljala čokoladu, uzrujala bi se kad bi netko pojeo njezinu čokoladu.

Poznati model iz osamdesetih i devedesetih godina Cindy Crawford, također ne može odoljeti tamnoj čokoladi. “Na kraju ručka uvijek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom tijelu da je obrok gotov”, rekla je Cindy.

I ultra popularna glumica Blake Lively je priznala da joj čokolada podiže raspoloženje. “Ne mogu započeti dan bez vruće čokolade, niti ga završiti bez nekoliko kockica tamne čokolade. Ovo dvoje je jednostavno dobro za moje raspoloženje!”, rekla je.

image
/Shutterstock

Tamna čokolada bogata antioksidansima te može pripomoći u smanjenju stresa. S obzirom na sve prednosti, nije ni čudo što je mnogi stručnjaci preporučuju kao dio uravnotežene prehrane.

Osim toga, kako navodi New York Post, konzumacija visokokvalitetne tamne čokolade može poboljšati kvalitetu sna, čineći ga mirnijim i opuštenijim.

Smanjenje upale zglobova

Ortopedski kirurg iz New Orleansa, Dr. Nick Pappas, na Instargramu je podijelio svoje tri omiljene namirnice za koje tvrdi da pomažu u smanjenju upale zglobova. Među njima je također tamna čokolada.

„Iako volim zamahivati ​​čekićem i koristiti pile kao dio svog glavnog posla ortopedskog kirurga, također pokušavam savjetovati svoje pacijente o tome kako prirodno smanjiti upalu u zglobovima kako bismo eventualno mogli izbjeći operacije.

Također se pridržavam vlastitog savjeta. Svako jutro pojedem šaku borovnica, koje su vrlo bogate antioksidansima (najviše od običnog voća i povrća). Pokušavam jesti divljeg lososa barem jednom tjedno zbog dobrobiti omega-3 masnih kiselina, potom pojedem šaku oraha. I navečer konzumiram tri mala komadića 70 postotne tamne čokolade nakon večere zbog protuupalnog učinka flavanola i poboljšanja osjećaja sitosti, poručio je kirurg. 

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 14:09