Zdravljesavjeti ortopeda

Kako spriječiti i liječiti bolna stopala?

Piše Tanja Šimundić Bendić
shutterstock_286058147

Kada bismo o stopalima vodili brigu koliko o licu, život bi nam bio puno lakši. Ona u fokus naše najveće pažnje dođu u vremenu od otvorenih cipela, i zovu uljepšavajućih pedikerskih tretmana. Ili kada stopala počnu boljeti, što vlasnike često osupne predrasudama i strahovima.

No iza toga se kriju neznanje i neinformiranost - kaže naš uvaženi hrvatski stručnjak, prim.mr.sc. Ernest Irha, dr.med., uži specijalist za stopalo i gležanj, te subspecijalist iz dječje ortopedije.

Stopalo zbog ogromne uloge koja mu je dodijeljena to ne zaslužuje. Pa kada se sljedeći put zapitate zašto imate bolove u koljenima ili križima, nemojte ih lakonski vezivati uz probleme s kičmom, težinom, nekretanjem... Vrlo često su upravo stopala 'kriva' za bolna stanja, pa ne bi bilo zgorega već na početku problema obaviti pregled.

- Ljude vrlo često šokira spoznaja kako su spuštena stopala razlog nizu tegoba i deformitetima. 'Spuštena stopala' djeluju na staturu tijela, dovode do unutarnje rotacije potkoljenica i natkoljenica. U koljenima vrše pritisak u pravcu prema X nogama, a mogu dovesti i do bolova s unutarnje strane koljena i na vanjskoj strani natkoljenica.

Posljedično se može javiti i prednji nagib zdjelice, pa izgleda kao da je trbuh više izbačen, a leđa u lumbalnom dijelu više udubljena – kaže prim. Irha.

Spuštena stopala koja, po predrasudama 'napadaju' samo djecu, u funkcionalnom smislu stvaraju preopterećenje ligamenata i mišića, i posljedični razvoj niske boli u križima. Prati to i veće zaobljavanje grudnog dijela kralješnice, nepravilno postavljanja lopatica i pojava bolova u vratnoj kralješnici.

Spušteno stopalo

- U današnje vrijeme ljudi ne bi trebali toliko patiti zbog bolova u stopalima, ili na udaljenim mjestima čiji je uzrok upravo u stopalima. Pacijenti vrlo često s nelagodom reagiraju na spoznaju kako se ti problemi rješavaju uglavnom operacijskim liječenjem.

Konzervativno je liječenje upotrebljivo, no često ograničene vrijednosti. Spušteno stopalo je progresivni deformitet, koji se sporije ili brže razvija. Konzervativnim mjerama može se usporiti razvoj deformiteta i tegoba, ali ne i zaustaviti - kaže prim.

Osnovno je pitanje – mora li stopalo boljeti? Kvarnerski medicinski stručnjak, inače i vanjski suradnik splitske Klinike Matulić, na to pitanje kaže: Ne. On smatra kako je u liječenju često potrebno promijeniti biomehaničke odnose između njegovih zglobova i kostiju. Takvim se zahvatima uklanja pretjerana koncentracija tlaka s manjih površina stopala, koja zbog toga postaju bolna.

Uređivanjem tih finih odnosa ispravlja se nepravilni prijenos opterećenja, sprječava se pretjerano naprezanje, zamor, te bol u stopalu i udaljenim mjestima.

- Previše često sam u svojoj praksi imao pacijente s bolnim stopalima, koji su kod kuće imali više pari obuće, stalno tražeći i kupujući druge, udobnije, pojačavajući to i ortopedskim ulošcima. A na kraju su nosili kombinaciju koja ih je najmanje boljela.

Često mi postavljaju i pitanje zna li se što boli i može li se to izliječiti. Odgovor je u oba slučaja Da. Iako postoji značajno negativno mišljenje i stav prema liječenju stopala u narodu, uvijek pojašnjavam kako je operacijsko liječenje stopala jednako sigurno kao i ono na koljenima i kukovima – veli prim.Irha.

Pogledajte potplate

Da bi saznali i patite li od problema spuštenih stopala, pogledajte potplate svojih cipela. Ukoliko se brže troše, imamo jedan znak. Ostali su nestabilnost na petama, osjećaj nestabilnosti u stopalima i kompenzatorno hodanje po vanjskom dijelu stopala.

Sve to dovodi i do nastanka tegoba i deformiteta prednjeg dijela stopala. Spušteno stopalo nije samo deformitet, to je instabilitet, odnosno disbalans u donjem nožnom zglobnom kompleksu koji stvara problem pri hodanju.

- Jedna od mogućih definicija tog stanja je izostanak promjene funkcionalnog statusa stopala, koji se prilagođuje podlozi, u stabilnu platformu za odraz. Kada se stopalo prije odraza, ne može postaviti u najfunkcionalniji položaj, dolazi do većeg opterećenja, bržeg zamora stopala i udaljenih struktura povezanih ciklusom hoda.

osljedice su nastanak deformiteta, smanjenje ravnoteže, brža potrošnja energije. Kada stopalo mijenja način života ili sprječava željene aktivnosti, tada je stigao pravi trenutak za odluku o liječenju – pojašnjava.

Našem tijelu svakako treba pomoći, a jedan od načina je i hodanje po različitim podlogama. Bosonogost neće spriječiti nastanak spuštenih stopala ili drugih deformiteta, ali može postići da stopala budu maksimalno pripremljena za svoj rad i funkciju. Prim. Irha zato za djecu savjetuje hod bez obuće i to ne samo po ljeti.

Naglašava i važnost eliminiranja predrasuda po kojima djeca koja hodaju po ravnim i tvrdim podlogama, obolijevaju od spuštenih stopala.

- Takve podloge nisu udobne za hod, ali bolje je ponekad i po njima prohodati bez obuće, nego stalno biti u cipelama. Djeca imaju prirodni nagon da omoguće stopalima uredan razvoj. Zato i često vidimo kako skidaju obuću, rekao bih 'ne slušaju' roditelje, već svoj prirodni nagon za razvoj.

Cipele, a posebno ulošci zapravo ograničavaju normalni razvoj stopala, jer ih sa jedne strane na neki način imobiliziraju, a na drugi način odvajaju od sredine. Mi želimo zapravo suprotno, da mišići stopala rade i razvijaju se – kaže savjetujući ženama pažnju prilikom naglog prelaska s pete u bosonogost, što može dovesti do bolova u prednjem dijelu stopala, tabanu i Ahilovoj tetivi.
 

Izbor obuće

Kod izbora obuće važan je model cipele, i tu je bitno da stopalo u hodu ne klizi prema prstima i ne nabija se u prednju kapicu cipela. To ovisi i o kalupu cipele. Bitan je i odnos visine pete prema oblikovanju prednjeg dijela cipele, i položaju prstiju u cipeli.

Postoje različita oblikovanja prednjeg dijela stopala i zato svakom stopalu ne odgovara svaki model cipela. Kod problema s prednjim deformitetima stopala, konzervativno liječenje (neoperativno) je vrlo ograničeno. Svodi se na smanjenje tegoba, ali ne može dovesti do otklanjanja deformiteta.

Poželjne su zato vježbe istezanja za mišiće lista, dolaze u obzir mekani ortopedski ulošci, svakodnevna masiranja stopala, a kod preopterećenih stopala i njihova ručna limfna drenaža. 

#STOPALA