StoryEditorOCM
ZdravljeNEUGODNA POJAVA

Kako prepoznati kilu ili bruh? Kada je vrijeme za operativni zahvat? Ovo je sve što morate znati

Piše MOZAIK SD
31. ožujka 2023. - 19:54

Operacija kile ili bruha abdominalne stijenke preporučuje se već nakon pojave prvih simptoma nelagodnosti koji utječu na pacijentovu svakodnevicu. 

Osjećaj nelagode, neopisiv bol različitih intenziteta i pojava izrasline u predjelu stomaka ili prepone, znaci su koji bi mogli ukazivati na kilu. S obzirom na to da postoji veliki broj različitih simptoma, mjesta i oblika u kojima se javlja, često postoji dilema je li u pitanju ovaj problem i na koji način ga se riješiti.

Prvi korak trebao bi biti savjetovanje s liječnikom, koji će utvrditi fazu u kojoj se javlja i u skladu s tim odrediti najbolju metodu liječenja ili otklanjanja. Ipak, trajno rješenje je operacija kile, koja se danas vrši inovativnim metodama koji osigurava efikasnu i brzu proceduru oporavka.

Iako simptomi ne moraju uvijek biti izraženi, određene tegobe kao što su bol, tvrdoća predjela u kojoj se ona nalazi, nelagodnost, otežano kretanje i slično, mogu biti alarmi za ovo stanje. Kila se uglavnom javlja zbog izlaganja velikom teretu, naglim pokretima, a može nastati i nakon porođaja ili operativnog zahvata.

Postoji više vrsti kile, najčešće su preponska kila na predjelu između stomaka i nogu (koja se uglavnom javlja kod muškaraca), pupčana kila s gornje strane pupka, ventralna kila koja nastaje nakon kirurškog zahvata, femoralna na donjem dijelu prepona (kod žena) i epigastrična između pupka i donjeg dijela grudne kosti. 

Ovisno o mjestu pojave i intenziteta simptoma, kila se određeno vremensko razdoblje može trpjeti. Neki oboljeli čak ni ne osjete da se pojavila, sve do višeg stupnja razvoja i vidljivosti na samoj površini stomaka ili prepone, dok drugi nelagodu počnu osjećati i u ranim fazama.

Ako se kila zanemari, to može dovesti do ozbiljnijih posljedica i komplikacija kao što su infekcije, otežan rad organa, sporiji protok krvi i problemi s crijevima. Kila se privremeno može suzbiti stezanjem, odnosno pojasevima i postavljanjem tijela u određeni položaj kada se ona vraća unatrag - što je čini podnošljivijom. 

Operacija se preporučuje odmah nakon što osoba osjeti prve simptome, a posebno u stanju izuzetne nadutosti, mučnine, povraćanja i snažnih bolova. Sama operacija kile radi se laparoskopskom metodom uz opću anesteziju pomoću najviše 4 reza oko mjesta na kojem se javlja.

Laparoskop s kamerom i kirurški instrumenti se postavljaju u rezove, a zatim se stomak puni sigurnim plinom, dok kirurg sastav kile vraća u prvobitni i ispravni položaj. Zbog ojačavanja zida stomaka dodaje se i mrežica koja sprječava ponovnu pojavu simptoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 03:16