StoryEditorOCM
Zdravljesuplementi

Jeste li znali da postoji više vrsta magnezija? Ne djeluju svi isto na organizam, evo koji kupiti

Piše Vanesa Tenžera
15. veljače 2024. - 21:10

Magnezij, mineral čija su dobrobit i vitalnost često potcijenjeni, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja te se preporučuje kao neizostavan dodatak prehrani. Nedostatak magnezija povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima poput migrenskih glavobolja, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Ovaj esencijalni mineral djeluje kao kofaktor u preko 300 različitih enzimskih reakcija u tijelu te je neizostavan za normalno funkcioniranje organizma. Od sudjelovanja u proizvodnji energije, sintezi proteina, staničnom signaliziranju pa sve do oslobađanja neurotransmitera, magnezij igra ključnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja. Zapanjujućih 60 posto ukupnog magnezija prisutnog u ljudskom tijelu nalazi se u kostima, dok se oko 39 posto nalazi unutar stanica te samo 1 posto u krvi.

Pri odabiru dodataka prehrani koji sadrže magnezij, važno je pažljivo proučiti deklaraciju proizvoda. Razlike među magnezijevim dodacima ne leže samo u samom mineralu, već i u kompleksu s kojim je povezan. Bioraspoloživost magnezija varira ovisno o obliku, a neki kompleksi na koje se vezuje imaju dodatne beneficije za zdravlje.

Neki od najčešćih oblika magnezija na tržištu uključuju:

Magnezij glicinat 

Magnezij glicinat je oblik magnezija koji se često koristi kao dodatak prehrani. U ovom obliku, magnezij je povezan s aminokiselinom glicinom. Ova veza omogućuje bolju apsorpciju magnezija u tijelu.

Magnezij glicinat poznat je po svojoj visokoj bioraspoloživosti, što znači da se većina unesenog magnezija može efikasno apsorbirati i iskoristiti u tijelu. Osim toga, ovaj oblik magnezija ne izaziva probavne smetnje ili proljev, što ga čini pogodnim za osobe koje su osjetljive na druge oblike magnezija koji mogu imati laksativni učinak.

Koristi magnezija glicinata uključuju podršku opuštanju tijela i uma te poticanje zdravlja živaca. Također može imati pozitivan učinak na kvalitetu sna i smanjenje anksioznosti. Budući da glicin djeluje kao neurotransmiter s umirujućim učinkom, magnezij glicinat može biti koristan za osobe koje pate od stresa ili tjeskobe.

Općenito, magnezij glicinat smatra se jednim od najboljih oblika magnezija zbog svoje visoke apsorpcije i minimalnih nuspojava.

Magnezij citrat

Magnezij citrat je još jedan popularan oblik magnezija koji se koristi kao dodatak prehrani. U ovom obliku, magnezij je povezan s citratnom kiselinom, što olakšava njegovu apsorpciju u tijelu.

Ovaj oblik magnezija ima umjereno dobru bioraspoloživost, što znači da se magnezij može prilično dobro apsorbirati u crijevima. Magnezij citrat ima nekoliko prednosti, uključujući potporu mišićnoj funkciji, ravnoteži elektrolita te pravilnom radu crijeva.

Jedna od ključnih karakteristika magnezija citrata je njegova sposobnost da djeluje kao blagi laksativ kada se uzima u većim dozama. Zbog toga se često preporučuje osobama koje imaju problema s konstipacijom ili žele potaknuti redovitu probavu.

image
/Shutterstock

Magnezij aspartat

Magnezij aspartat je oblik magnezija koji je kemijski povezan s aminokiselinom aspartanskom kiselinom. Ovaj oblik magnezija ima visoku bioraspoloživost, što znači da se lako apsorbira u tijelu i brzo dostiže svoje ciljne stanice i tkiva.

Jedna od prednosti magnezija aspartata je njegova sposobnost povećanja razine magnezija u stanicama, što ga čini poželjnim izborom za one koji žele iskoristiti puni potencijal ovog minerala za potporu tjelesnim funkcijama.

Magnezij aspartat također može imati povoljan utjecaj na mozak. Kao kofaktor u brojnim enzimskim reakcijama, magnezij igra važnu ulogu u neurotransmisiji i signalizaciji živčanih stanica.

Magnezij malat

Magnezij malat je oblik magnezija koji je kemijski spojen s jabučnom kiselinom, koja se često dobiva iz voća poput jabuka. Ovaj oblik magnezija kombinira koristi magnezija s potencijalnim prednostima jabučne kiseline, što ga čini popularnim dodatkom prehrani za poboljšanje zdravlja mišića, mozga i energije.

Jabučna kiselina, koja se povezuje s magnezijem u magnezij malatu, igra važnu ulogu u proizvodnji energije u tijelu. Ova kiselina sudjeluje u Krebsovom ciklusu, metaboličkom procesu u kojem se stvaraju ATP molekule, koje su osnovni izvor energije za tijelo. Stoga se magnezij malat često koristi za podršku energetskim razinama i smanjenje umora i iscrpljenosti.

Važno je napomenuti da se magnezij malat smatra relativno dobro apsorbiranim oblikom magnezija, što znači da se može lako koristiti u tijelu. Međutim, kao i kod svih dodataka prehrani, važno je uzimati magnezij malat prema uputama stručnjaka za prehranu ili liječnika te se posavjetovati s njima prije početka uzimanja dodataka prehrani.

Magnezij taurat

Magnezij taurat je oblik magnezija koji je povezan s aminokiselinom taurinom. Taurin se prirodno nalazi u tijelu, posebno u stanicama srca, mozga i očiju, te ima važnu ulogu u održavanju zdravlja tih organa.

Kombinacija magnezija s taurinom čini magnezij taurat jednim od najboljih oblika magnezija za apsorpciju. Taurin pomaže u regulaciji pH vrijednosti u tijelu, potiče apsorpciju minerala u stanicama, podržava probavu masti te održava zdravu razinu glukoze u krvi.

image
/Shutterstock

Magnezij taurat je poznat po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje srca, kardiovaskularni sustav te vid, zbog svoje lakoće apsorpcije i korisnosti taurina. Također se smatra učinkovitim oblikom magnezija za podršku zdravom funkcioniranju mozga i kognitivnim funkcijama.

Magnezij orotat

Magnezij orotat je oblik magnezija koji je kemijski spojen s orotskom kiselinom. Orotat je prirodna tvar koja se nalazi u tijelu i igra ulogu u proizvodnji i održavanju stanične energije. Ova kombinacija magnezija i orotske kiseline može pružiti niz zdravstvenih prednosti, posebno u podršci sportskim performansama, mišićnoj funkciji i zdravlju srca.

Jedna od ključnih prednosti magnezija orotata je visoka bioraspoloživost. Ovaj oblik magnezija ima jednu od najboljih stopa apsorpcije u tijelu, što znači da se magnezij brzo i učinkovito može apsorbirati i iskoristiti u tijelu. To ga čini idealnim izborom za osobe koje žele povećati razinu magnezija u svom tijelu.

Magnezij oksid

Magnezij oksid je jedan od najčešćih oblika magnezija koji se koristi kao dodatak prehrani. Ovaj oblik magnezija sastoji se od magnezijevih iona povezanih s kisikom. Iako je magnezij oksid široko dostupan i često je najekonomičniji izbor, ima nekoliko karakteristika koje ga čine manje poželjnim u odnosu na druge oblike magnezija.

Jedna od ključnih karakteristika magnezija oksida je niska bioraspoloživost. To znači da se samo mali postotak magnezija koji se konzumira putem magnezija oksida može apsorbirati i iskoristiti u tijelu. Prema nekim procjenama, bioraspoloživost magnezija oksida je otprilike 4 posto, što znači da se većina magnezija koji se uzima putem ovog oblika izlučuje iz tijela.

Unatoč niskoj bioraspoloživosti, magnezij oksid može imati nekoliko koristi za zdravlje. Na primjer, magnezij oksid može imati blagotvoran učinak na zdravlje crijeva. Budući da je slabo topljiv, magnezij oksid može djelovati kao blagi laksativ, što može pomoći u olakšavanju probavnih problema poput zatvora.

image
/Shutterstock

Magnezij klorid

Magnezij klorid je mineralni spoj koji se često koristi kao dodatak prehrani radi nadoknade magnezija u tijelu. Ovaj oblik magnezija sastoji se od magnezijevih iona povezanih s kloridnim ionima. Magnezij klorid često se nalazi u obliku listića, poznatog kao nigari, i preporučuje se otopiti u prokuhaloj vodi kako bi se unosio u organizam.

Magnezij klorid može imati niz koristi za zdravlje. Neki ljudi uzimaju magnezij klorid radi podrške zdravlju srca i krvnih žila, smanjenja stresa i anksioznosti te za opuštanje mišića i ublažavanje bolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:28