StoryEditorOCM
ZdravljeSAVJET STRUKE

Jeste li upravo ovo pojeli? Ovo je 7 najgorih vrsta doručka koji nas debljaju i guraju u bolest. A većina ih konzumira

Piše MOZAIK SD
4. rujna 2024. - 07:39

Slavica Stojanović je nutricionistica koja se nekad borila s pretilošću. Jedna joj je ključna navika pomogla da se zauvijek riješi viška kilograma, a upravo s tom navikom mnogi griješe.

Riječ je o doručku.

Slavica je na Instagramu navela koje su najgore moguće opcije za doručak, a pokazalo se da većina nas najčešće ovako doručkuje.

Taj loš izbor prema Slavičinom mišljenju izgleda ovako:

1. samo kava

2. fast food

3. instant zobene kaše

4. peciva

5. slatkiši

6. samo voće

7. preskakanje doručka

image
/Shutterstock

"Po jutru se dan poznaje, ali i po doručku" - kaže nutricionistica Slavica Stojanović i nastavlja:

"Ako dan započnete kvalitetnim obrokom, koji sadrži proteine, zdrave masti i složene ugljikohidrate, puno je manja vjerojatnost da ćete tijekom dana imati napadaje gladi i želju za slatkim. Ovo su neki od primjera doručka koji nisu poželjni u zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Jednako loš izbor je i izbjegavanje doručka...”.

Problem je što većina nas za početak dana izabere nešto s ove "crne liste".

"Samo razmislite o tome što ste doručkovali prošli tjedan i vjerojatno ćete učiti bar jednu ili dvije-tri stavke s ovog popisa. A posebno je zabrinjavajuće što postoje neke opcije za koje mnogi misle da su zdrave, poput zobene kaše i voća. Ali žitarice iz trgovine često su pune dodanog šećera, a samo voće kao prvi obrok također nije najbolja opcija zbog mogućeg skoka šećera u krvi" - pojašnjava Slavica Stojanović za nova.rs.

Slavica je uspjela riješiti svoj problem s kilogramima tijekom studija upravo zato što je pazila što ujutro jede.

image
/Shutterstock

– Ispijanje kave na prazan želudac i prvi obrok u poslijepodnevnim satima zamijenila sam hranjivim i kvalitetnim doručkom u prvih sat-dva nakon ustajanja.

Doručak joj je i danas omiljeni obrok.

image
/Shutterstock

“Ono što obično doručkujem su jaja, nekad s dodatkom povrća,  paprike, tikvice, šampinjoni, katkad i s pečenicom, uz obaveznu porciju svježe salate s maslinovim uljem i limunovim sokom ili jabučnim octom, uz kruh od cjelovitih žitarica...

Savjetujem svima koji nemaju naviku doručkovati, ali žele živjeti zdravije i korigirati svoju tjelesnu težinu, neka zdrav, kvalitetan doručak bude dnevna obaveza! To je mala promjena, ali donosi veliku korist" - istakla je nutricionistica za novu.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:52