StoryEditorOCM
Zdravljetrik za zdravlje

Iznenađujući tajni sastojak kardiologa za zdravlje srca: ‘Stavite ovo u kavu, djeluje protuupalno i opušta krvne žile‘

Piše MOZAIK SD
13. veljače 2024. - 08:30

Mnogima od nas početak dana je nezamisliv bez šalice tople kave. Istina je da nam ovaj napitak daje energiju i pomaže da se bolje razbudimo i koncentriramo. Također je dokazano da ovaj omiljeni jutarnji napitak pozitivno djeluje i na srce. A jedan poseban dodatak čini ga još zdravijim.

Ispijanje jedne do dvije šalice kave dnevno povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti i zatajenja srca, navodi portal Johns Hopkins Medicine. A ovaj dodatni sastojak daje još pozitivnije učinke. Riječ je o kakaovcu, prenosi Kurir.

Kakao djeluje protuupalno i opušta krvne žile

image
/Shutterstock

Kava ima svoje blagodati za zdravlje srca, ali dodavanje kakaa može poboljšati te dobrobiti.

– Poput zrna kave, i kakao u prahu sadrži flavanole koji djeluju protuupalno, opuštaju krvne žile i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi – kaže dr. Niki Barth, kardiolog i specijalist za zatajenje srca i transplantaciju srca na Victor Chang Heart Research Institute.

Ipak, imajte na umu: kakao i čokolada nisu isto. Kakao prah ima manje zasićenih masti i šećera (sve dok nije zaslađen).

Flavanoli su kemijski spojevi pronađeni u biljkama koje su dio obitelji antioksidansa zvanih flavanoidi.

- Pokazalo se da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno utjecati na zdravlje srca opuštanjem krvnih žila, čime se snižava krvni tlak - objašnjava Colette Miko, nutricionistica dijetetičarka.

U studiji iz siječnja 2022. u European Journal of Preventive Cardiology, istraživači su otkrili da do tri šalice kave dnevno mogu smanjiti rizik od smrti osobe od srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi Kurir.

Nemojte pretjerivati ​​s kakaom i kavom

Dr. Bart upozorava da to ne znači da biste trebali početi piti kavu cijeli dan.

- Dobrobiti koje doživljavate ovise o dozi, a čini se da je jedna do tri šalice optimalna količina prema nedavnim studijama. Pijenje kave u velikim količinama ipak bi vam moglo naškoditi - objašnjava.

Ispijanje kave također je povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara, prema nalazima studije iz studenog 2021. u PLOS Medicine. U velikoj, višegodišnjoj studiji, više od 365.000 odraslih sudionika pratilo je njihovu konzumaciju kave i čaja počevši od 2006. U praćenju 2020. istraživači su otkrili 32 posto niži rizik od moždanog udara za one koji su rekli da piju dvije do tri šalice kave ili dvije do tri šalice čaja svaki dan u usporedbi s ljudima koji nisu pili nikakva pića.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako bi vaša kava s kakaom bila još zdravija, važno je:

Nemojte pretjerivati ​​s količinom kakaa. Jutarnjoj kavi dodajte do dvije žličice kakaa u prahu

Preskočite dodavanje šećera, vrhnja za kavu ili mlijeka jer to može povećati broj kalorija i učiniti kavu manje zdravom. "Šećer, umjetni sirupi i zaslađivači često djeluju proupalno, poništavajući dobrobiti same kave." Za maksimalnu korist, preskočite ove dodatke," napominje dr. Barth.

Ako želite bogatiji okus kave, svojoj kavi dodajte začine poput cimeta ili muškatnog oraščića

Pazite da uvijek kupujete organski kakao i provjerite ima li na etiketi dodanog šećera ili zaslađivača.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:14