StoryEditorOCM
ZdravljeMALI TRIKOVI

Iznenadit ćete se kada vidite koje su namirnice glavni krivci za loš zadah, evo i kako ublažiti štetu

Piše mozaik sd
17. svibnja 2023. - 22:10

Loš zadah jako je iritantna i neugodna pojava. Za njega najčešće krivimo luk, ali činjenica je da tu ulogu igraju i mnoge druge namirnice. Evo koje od njih su najveći neprijatelji svježem dahu, piše N1.

Citrusi

Bakterije koje uzrokuju neugodne mirise vole kiselo okruženje - pa ako jedete puno agruma, možete imati loš zadah. Nakon što pojedete citrusno voće, bilo bi dobro POJESTI neki bombon bez šećera za osvježavanje daha.

Konzervirana riba

Za razliku od svježe ribe, konzervirana riba poput tune i lososa dugo oksidira, zbog čega reagira na druge elemente - pa se nakon konzumacije konzervirane ribe može javiti tzv. riblji zadah.

On dolazi od spoja koji se nalazi u ribama i naziva se trimetilamini, objašnjava endodont Adam S. Harwood, a da biste se riješili tog mirisa možete konzumirati kiselu hranu i piće poput sokova od limuna, naranče, ocat i slično.

Sir

“Većina mliječnih proizvoda sadrži aminokiseline koje reagiraju s oralnim bakterijama i proizvode spojeve sumpora koji mogu učiniti dah kiselim. Dok se te bakterije hrane čvrstim mliječnim tvarima, stvaraju višak sumporovodika”, a kao posljedica se javlja miris pokvarenih jaja. U tom slučaju najbolje oprati zube pastom s fluorom.

Umak od rajčice

Baš kao kod citrusnog voća, kiselost rajčice može uzrokovati nakupljanje kiseline u ustima i potaknuti rast bakterija, tvrdi stomatolog Paul Sussman. Te bakterije mogu uzrokovati neugodan zadah. Sljedeći put kada ga budete jeli neka vam pri ruci bude čaša vode koju ćete pijuckati tijekom večere.

Kava

Iako je mnogi vole, treba napomenuti da kava isušuje usta, što smanjuje protok sline i omogućuje smrdljivim bakterijama - ne samo da rastu, već i da se dulje zadržavaju u ustima.

Kada pijete kavu bitno je biti hidriran, kako biste izbjegli loš zadah. Za svaku šalicu kave koju popijete, popijte čašu vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:28