
Glavni dodatak kavi definitivno je - šećer.
Ipak, dok neki u nju stavljaju sladila, mnogi će, vjerovali ili ne, u ovaj gorki napitak dodati sol.
Twitter korisnik @BirdRespecter podijelio je sa svojim pratiteljima trend dodavanja soli - a ne šećera u kavu, kako bi se eliminirao gorak okus.
Iako ovaj savjet nije ništa novo, nije toliko poznat koliko bi možda trebao biti.
“Ovo je sjajan trik, posebno kada se radi o jeftinijim kavama. Sve što treba učiniti je dodati prstohvat soli u šalicu crne kave, promiješati i probati. Kava je odjednom mnogo ukusnija, a nema dodatnog šećera”, tvrdi BirdRespecter.
Uklanjanje gorčine pomoću soli ima i znanstveno objašnjenje: “Vaš jezik na sebi ima gomilu receptora za okus, a generalno, on detektira ione natrija koji prelaze u membranu i tako osjećamo slanoću nečega. Uz to, doživljavamo i neke sinergijske efekte”, objašnjava James Hoffman, YouTuber i profesionalni barista. “Generalno, sol može pojačati slatkoću nečega, dok samim tim ublažava ili smanjuje gorčinu”.
Iako sol može poboljšati iskustvo ispijanja kave, ovaj trik treba se koristiti umjereno - i nije pogodan za ljude s visokim krvnim pritiskom i drugim zdravstvenim problemima.