StoryEditor
ZdravljePosebno za djecu

Iako tako štedite novac, izbjegavajte pranje odjeće na na 30°C ili 40°C: stručnjaci objašnjavaju da to može biti opasno po zdravlje

Piše PSD
24. kolovoza 2021. - 14:20

Kako biste uštedjeli novac i pripazili na okoliš možda ponekad perete odjeću na nižim temperaturama, ali bez obzira na ove dobre strane, to nije dobra ideja. Istraživanja su pokazala da bi se rublje ipak trebalo prati na višim temperaturama, piše Večernji list.

Znanstvenici su nakon provedenih istraživanja utvrdili da odjeća koja se pere na niskim temperaturama može prenositi bakterije poput E. coli. Ta bakterija živi na našoj koži i u organizmu i to na temperaturi od 37°C stupnjeva, što znači da je niska temperatura od 30°C neće ubiti.

Mikrobiolozi stoga preporučuju da se odjeća pere na najmanje 60°C stupnjeva kako biste bili sigurni da ste uništili sve bakterije. To se posebno odnosi na donje rublje i dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen.

Kako biste bili sigurni da ste se s pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno uključite i praznu perilicu.

Savjet strčnjaka vrijedi samo ako praznu perilicu upalite na najvišu temperaturu, tj. na 90°C stupnjeva, kako biste se riješili svih zaostalih bakterija.

item - id = 1122248
related id = 0 -> 1141045
related id = 1 -> 1140826
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 12:39