StoryEditorOCM
ZdravljePAŽLJIVO

I vi ste među onima koji više puta dnevno piju smoothie? Znate li zašto nisu zdravi kao što mnogi misle

Piše MOZAIK SD
5. ožujka 2024. - 07:01

Stručnjaci za prehranu savjetuju jesti najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Ali ako imate užurban život, često se nije lako držati ovoga. Smoothieji bi to trebali olakšati. U pire obliku, voće i povrće može se napuniti u male, praktične boce koje bi trebale pokriti do dva dijela potrebne dnevne količine.

Njemačko društvo za prehranu (DGE) savjetuje da se voćne smjese s vremena na vrijeme koriste kao alternativa, ali ne kao potpuna zamjena za svježe voće ili povrće, jer se kore često uklanjaju tijekom prerade. Na primjer, smjesi nedostaju važni vitamini, minerali i vlakna, kao i sekundarne biljne tvari, koje se nalaze izravno ispod kože, kao što je slučaj s jabukama, na primjer.

image
Shutterstock

Također treba napomenuti: tekuća konzistencija smoothieja znači da se isti učinak sitosti ne događa kao kod normalnog konzumiranja hrane. To je zato što, s jedne strane, piće ima manji volumen od normalnog komada voća ili povrća, a s druge strane, ne treba ga žvakati. Stoga je preporučljivo izbjegavati smoothieje prilikom dijete.

Osim toga, dodatni sastojci određuju možete li bez oklijevanja posegnuti za voćnim napitkom. Proizvođači često miješaju šećer i sok, koji se sastoji samo od iscijeđenog soka voća. Kao rezultat toga, smoothie se jedva razlikuje od običnih voćnih sokova.

Ako se već odlučite za smoothie, trebali biste koristiti svoj mikser kod kuće i sami ih napraviti od voća i povrća. Sastojci poput špinata posebno postaju sve popularniji, ali i orašasti plodovi, đumbir ili začinsko bilje također daju smoothieju poseban okus. Također je korisno koristiti neko biljno ulje kako bi tijelo moglo apsorbirati vitamine topljive u mastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:43