StoryEditorOCM
ZdravljeJAKA BOL

Hvataju vas grčevi tijekom treninga ili usred noći dok spavate? Uzrok može biti pretjerana sportska aktivnost, ali i nedostatak ovog važnog sastojka

Piše Javorka Luetić
4. srpnja 2021. - 11:51

Grčevi u mišićima, koje neki ljudi vrlo često doživljavaju, mogu biti povezani s jakom boli. Slučajni grčevi mogu se pojaviti u različitim mišićnim skupinama - ali najčešći su grčevi mišića u nogama. Uzroci mogu biti različiti. Jedan od najčešćih je prekomjerno naprezanje mišića, zbog pretjerane sportske aktivnosti, prije koje nismo pravilno vježbali i nakon koje nismo vodili računa o istezanju.

Naravno, grčevi u mišićima mogu biti i posljedica ozljeda ili loše cirkulacije krvi. Često ih imaju trudnice, a u nekim slučajevima mogu biti i simptom hipotireoze ili usporenog rada štitnjače. U mnogim slučajevima grčevi u mišićima mogu se uvelike ublažiti upotrebom određenih vitamina i minerala.

image
Grčevi u mišićima mogu biti i posljedica ozljeda ili loše cirkulacije krvi
SHUTTERSTOCK

Povećati unos magnezija
Vjerojatno najvažniji mineral za naše mišiće je magnezij. Kada tijelu nedostaje ovog minerala, to često znači i više problema s grčevima u mišićima i bolovima. Magnezij, međutim, nije važan samo za naše mišiće, već i za živčani sustav. Dakle, ako imate problema sa čestim grčevima u mišićima, jedan od prvih koraka svakako je povećati unos hrane bogate magnezijem, a to su: bademi, banane, mahunarke, sjemenke bundeve, tofu, cjelovite žitarice, melasa i zeleno lisnato povrće.

U slučaju ozbiljnih problema s grčevima mogu pomoći i dodaci prehrani na bazi magnezija, barem u prvoj fazi. Još jedan koristan savjet: prehrana bogata masnoćama može otežati apsorpciju magnezija, pa se može pojaviti nedostatak čak i ako je unos spomenutog minerala inače dovoljan. Stoga pazite da ne pretjerate s unosom masnoća. Kako biste opskrbili tijelo dovoljnim količinama magnezija, možete koristiti i ulje - tako će se magnezij apsorbirati kroz kožu. Kupke od gorke soli također mogu biti korisne.

image
Magnezij nije važan samo za naše mišiće, već i za živčani sustav
SHUTTERSTOCK

Važnost kalija, kalcija i natrija
Naravno, magnezij nije jedini mineral koji može utjecati na funkcioniranje naših mišića. Mišićni grčevi ponekad mogu biti povezani s nedostatkom kalija. Veće količine kalija nalaze se u hrani poput banana, avokada, batata, mrkve i slično. Međutim, trebali biste biti oprezni da ne pretjerate s natrijem, što u većini slučajeva znači ograničavanje unosa soli. To može poremetiti ravnotežu između kalija i natrija.

Naravno, s druge strane, unos natrija ne smije biti prenizak. Grčevi u mišićima često su povezani s dehidracijom. Ako se puno znojmo u ovim ljetnim danima ili tijekom intenzivnih sportskih aktivnosti, gubitak soli također se mora nadoknaditi. Adekvatan unos kalcija, koji je inače povezan prvenstveno sa zdravljem kostiju, važan je i za prevenciju grčeva u mišićima.

Vitamin D također igra važnu ulogu
Kao i kalcij, za zdravlje kostiju vrlo je važan i vitamin D. Međutim, to je i vitamin koji je vrlo važan za pravilno funkcioniranje mišića. Dakle, osobe kojima nedostaje vitamina D imaju veću vjerojatnost da će imati probleme s grčevima u mišićima. Stoga pripazite da svaki dan uhvatite barem malo sunčevih zraka kada one nisu najjače, a ako je potrebno - ili ako ništa drugo - možete si pomoći i dodacima prehrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 10:11