StoryEditor
ZdravljeZANIMLJIVI REZULTATI

Borite se s noćnim morama? Prema najnovijem istraživanju, to bi vam moglo znatno olakšati svakodnevni život, evo i na koji način

Piše L.L.
30. studenog 2019. - 16:46

Noćne more mogu nas pripremiti da se bolje nosimo sa stresnim životnim situacijama, rezultati su novog istraživanja koje je financirala američka vlada, a u kojem su sudjelovali ispitanici iz Švicarske i SAD-a.

Eksperiment se sastojao od dva dijela, a u prvom je sudjelovalo osamnaest ljudi, piše Daily Mail. 

Ispitanici su noću bili spojeni elektrodama za praćenje moždane aktivnosti, a znanstvenici su ih više puta budili kako bi dobili odgovore na pitanja poput onih "jesu li sanjali" i ako jesu, "jesu li se uplašili".

Nakon toga pronašli su uzorak prema kojemu je tijekom noćnih mora često bila pojačana aktivnost u područjima mozga koja kontroliraju emocije.

U drugom eksperimentu, 89 ljudi ispunjavalo je dnevnik spavanja tijekom tjedan dana. Nakon tog perioda svaka je osoba podvrgnuta magnetskoj rezonanci dok su im se prikazivale negativne i zastrašujuće fotografije. Istraživači su došli do spoznaje da su oni ispitanici koji su imali iskustva s noćnim morama brže i efektnije odgovarali na ovakve podražaje. 

Lampros Perogamvros, jedan od vodećih autora studije, kazao je da su posebnu pažnju pridali osjećaju straha i tome koji se dijelovi našeg mozga aktiviraju tijekom noćnih mora.

- Analizirajući moždane aktivnosti temeljene na reakcijama sudionika, identificirali smo dvije moždane regije koje su uključene u izazivanje straha tijekom sna - insulu i cingularni korteks.  Primijetili smo da se slična područja aktiviraju kada doživljavamo strah u stanju spavanja i u budnom stanju. Insula otpušta naš odgovor na strah u trenucima opasnosti, dok ga cingularni korteks kontrolira  - kazao je Perogamvros.

Drugi dio eksperimenta pomogao je razumjeti psihološki ili fiziološki utjecaj noćnih mora na naš mozak. Zaključak je da noćne more, do određene mjere, mogu biti korisne te nam mogu pomoći da ostanemo stabilni u stresnim situacijama.

- Pokazali smo svakom sudioniku negativne slike, poput napada ili nemirnih situacija, kao i one neutralne prizore, kako bismo vidjeli je li se aktivirano područje promijenilo ovisno o emocijama koje su te osobe proživjele u snovima tijekom prethodnog tjedna. Otkrili smo da što duže netko osjeća strah u snovima, manje će straha osjećati kada u stvarnom životu pogleda takve prizore - kazala je Virginie Sterpenich sa Sveučilišta u Ženevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 02:27