StoryEditorOCM
Zdravljeoprezno

Balkanci piju ove vitamine kao ludi, a nikako ne idu zajedno: Zaboravite ove kombinacije, mogu poremetiti zdravlje

Piše MOZAIK SD
3. srpnja 2023. - 09:00

- Vrlo je važno pročitati upute za uporabu za svaki suplement koji uzimate. Dakle, neke dodatke treba uzimati s hranom, neke možete uzimati svakodnevno, nekoliko puta dnevno ili na tjednoj bazi. Ako niste sigurni u dozu, obratite se liječniku - savjetuje Jenna Leet, dijetetičarka bolnice "Lennock Hill" u New Yorku, prenosi najzena.rs.

Magnezij i kalcij

Iako ova dva minerala djeluju zajedno, moraju biti u ravnoteži kako bi bili učinkoviti. Dok magnezij pomaže u apsorpciji kalcija, previše kalcija zapravo može imati suprotan učinak, sprječavajući apsorpciju magnezija. Istraživanja pokazuju da je omjer kalcija i magnezija iznad 2:1 povezan s povećanim rizikom od metaboličkih, upalnih i kardiovaskularnih poremećaja. Kako biste bili sigurni da dobivate točan omjer, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili stomatologom za smjernice o kombiniranju mineralnih dodataka kalcija i magnezija.

Željezo i zeleni čaj

Nije dobra ideja uzimati dodatke željeza (ili jesti hranu bogatu željezom) u isto vrijeme kada pijete zeleni čaj. To je zato što se glavna komponenta zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCG), veže na željezo i smanjuje njegovu apsorpciju.

Vitamin C i B12

Uzimanje vitamina C i vitamina B12 u isto vrijeme se ne preporučuje, dodaje Litt. To je zato što visoke doze vitamina C mogu smanjiti količinu vitamina B12 koju tijelo apsorbira i metabolizira, kaže dr. Leet. Obavezno uzmite vitamin C barem dva sata nakon vitamina B12. Na taj način možete izbjeći nedostatak B12.

Vitamini topljivi u mastima i vodi

- Neke kombinacije treba izbjegavati, čak i ako same po sebi nisu problematične. Na primjer, iako je sigurno uzimati vitamin D s vitaminom B12, to se ne preporučuje. To je zato što je vitamin D vitamin topiv u mastima koji se bolje apsorbira iz hrane, dok je B12 vitamin topiv u vodi i treba ga uzimati na prazan želudac. Isto vrijedi i za vitamin C i vitamin D – treba ih uzimati u različito vrijeme, kaže Virgil Sanchez, certificirani liječnik obiteljske medicine u Miamiju.

Slično, vitamini topivi u vodi koji nisu pohranjeni u tijelu, poput vitamina C, vitamina B, uključujući tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat/folna kiselina (B9) i kobalamin (B12) — zahtijevaju da tijelo apsorbira i koristi vodu, kaže dr. Ormond. Najbolje ih je uzimati bez hrane uz čašu vode.

Koje vitamine treba uzimati zajedno?

Magnezij i vitamin D3

Učinci ova dva vitamina pojačani su kada se uzimaju zajedno, kaže dr. Leet. Studija iz 2018. objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da je bez dovoljno magnezija sinteza vitamina D i metabolizam u tijelu poremećen. Drugim riječima, magnezij je potreban za pretvaranje vitamina D u oblik koji tijelo može koristiti.

Bakar i cink

Kada je riječ o kombinaciji bakra i cinka, sve je u ravnoteži. Ako uzimate cink, savjetuje se da uzmete i dodatak od 2 mg bakra kako biste podržali ravnotežu ova dva minerala u tijelu.

Omega-3 i vitamin E

Uzimanje ova dva dodatka zajedno može poboljšati zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti koje mogu zaštititi od zdravstvenih stanja kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca i moždani udar. Vitamin E važan je nutrijent s antioksidativnim svojstvima koji jača imunološki sustav.

Željezo i vitamin C

Željezo je najčešći nedostatak hranjivih tvari u Sjedinjenim Državama. Mineral je ključan za optimalno funkcioniranje ljudskog tijela - glavna je komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi krv obogaćenu kisikom iz pluća u druge dijelove tijela. Nedovoljna količina željeza, odnosno anemija, ometa taj proces, što dovodi do umora.

Neki liječnici predlažu kombiniranje željeza s vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Randomizirano kliničko ispitivanje iz 2020. na 440 osoba s anemijom pokazalo je da nema razlike u apsorpciji željeza između skupine koja je uzimala željezo s vitaminom C i skupine koja je uzimala samo željezo. Osim toga, nema štete u kombiniranju ova dva dodatka, pa ne može škoditi ako probate, prenosi najzena.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:50