StoryEditorOCM
ZdravljeBORBA S VIRUSOM

Ako vas je uhvatila prehlada, ovih šest namirnica obavezno zaobiđite, mogle bi ozbiljno pogoršati stanje

Piše MOZAIK SD
9. veljače 2024. - 07:00

Kada se razbolite topli čaj ili domaća juha učinit će vam da se vrlo brzo osjećate bolje. Međutim, postoje određene namirnice koje mogu pogoršati simptome prehlade. Dakle, kada se prehladite ili imate gripu, učinite si uslugu i izbjegavajte sljedeće:

1. Kupovni voćni sokovi

Cijeđeni voćni sokovi puni su vitamina i minerala, prijeko potrebnih organizmu u borbi protiv virusa, što nije slučaj sa sokovima iz trgovine. Naime, ta pića sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i kradu vitamine, što slabi imunološki sustav, prenosi Kurir.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kad smo zdravi, zamislite samo koliko je štetna za organizam oslabljen virozom. Pun je zasićenih masnoća koje se teško probavljaju i mogu jako poremetiti probavni sustav koji tijekom bolesti ionako ne radi punim kapacitetom.

3. Kava

Kada se razbolimo, trebali bismo povećati unos tekućine. Kava (kofein kao glavni sastojak ovog crnog napitka) djeluje kao vrlo jak diuretik, koji može izazvati dehidraciju ionako oslabljenog organizma.

image
/Shutterstock

4. Kisela hrana

Hrana kiselkastog okusa može iritirati već oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U ovu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, naranče i rajčice u svim oblicima. Iscijedite limun i pomiješajte s mlakim čajem i medom, puno je sretnije rješenje, piše Kurir.

5. Alkohol

Baš kao i kava, alkohol izbacuje tekućinu iz tijela i stoga može uzrokovati dehidraciju. Također, miješanje alkohola i određenih lijekova može smanjiti njihov učinak. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunološki sustav, kada ste bolesni, odbacite tu naviku i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

image
Fayez Nureldine/Afp

6. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine ​​i vitamin D (koji pomaže u jačanju organizma), oni pojačavaju lučenje prirodne sluzi u tijelu, što može dodatno pojačati kašalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:05