StoryEditor
ZdravljeVAŽNE NAPOMENE

Ako ste iz prehrane izbacili pogrešne namirnice, možete se i razboljeti: evo par napomena za one koji žele poboljšati zdravstvenu sliku

Piše J. V.
2. lipnja 2019. - 19:14
woman_hurts

Živimo u vremenu kada je malo što popularno poput detoksikacijskih dijeta, "detox" smoothieja i prehrane bez glutena. Ljudi se, često neupućeni, vole razbacivati pojmovima i odlučivati na primjenu dijete koja bi im trebala, prema svemu iščitanome, odgovarati. 

No u stvarnosti su bilo kakve eliminacije grupa hrane opasne i ne preporučuju se izvoditi bez konzultacije s liječnikom ili nutricionistom. Pa i detoksikacijski procesi, umjesto poboljšane zdravstvene slike, mogu donijeti brojne probleme, čak i izazvati neke poremećaje u tijelu.

Za BBC o svim predrasudama progovara nutricionistkinja Fiona Hunter, koja se u dugogodišnjoj karijeri susrela s raznim slučajevima pogrešnih načina primjene "detoxa", stoga i upozorava čitatelje na važnosti kvalitetne i raznovrsne prehrane. Odgovara na neka od najčešćih pitanja svojih pacijenta, razbijajući usput zablude.

- Sadrže li mliječni proizvodi toksine?

Ne. Uz to, savjetuje nutricionistkinja, nikako ne biste trebali kompletno eliminirati ovu grupu proizvoda iz prehrane, budući da biste na taj način samo mogli izbaciti neke od osnovnih nutrijenata kojima obiluju. Naročito je to opasno za djecu u razvoju, upozorava.

- Koliko dugo se kofein zadržava u tijelu?

U prosjeku se količina kofeina koju konzumirate tijekom šet sati prepolovi, no ukoliko imate problema sa spavanjem, ne preporučuje se piti kavu i do šest sati prije odlaska u krevet.

- Što je BPA i je li riječ o štetnoj kemikaliji?

BPA ili bisfenol A je kemijski spoj koji se koristi prilikom izrade plastike i vlada gotovo uvriježeno mišljenje da je za ljude štetan. No do danas svi rizici za ljudsko zdravlje ostaju samo na razini potencijalnih - nutricionistkinja, ipak, naglašava kako u slučaju da odlučite kupovati svježu, nepakiranu hranu i odbaciti upotrebu plastičnih boca, zasigurno nećete učiniti sebi ni svojoj obitelji ništa loše.

- Znači li unošenje glutena u organizam unošenje toksina?

Prva postavka brojnih "detox dijeta" upravo je eliminacija glutena iz prehrane. No gluten kao protein nema toksična svojstva, a s njegovom bi konzumacijom trebali pripaziti isključivo oni koji boluju od celijakije. Ako niste intolerantni na nj, ne brinite o štetnim posljedicama - daleko štetnija mogla bi biti eliminacija nekih žitarica koje sadrže vlakna nužna za održavanje zdravlja probavnog trakta.

- Može li se tijelo samo očistiti od toksina?

Da. Tijelo ima razrađen sistem na koji odstranjuje sve otpatke, a najjači organ koji tu igra ulogu je jetra, stoga ona najčešće i "pati" ako nam je tijelo izloženo nezdravoj hrani i velikim količinama umjetnih i prerađenih namirnica.

- Mogu li eliminacijom jedne skupine hrane izvršiti detoks?

Ograničavanje dijete i izbacivanje skupina namirnica poput pšenice ili mliječnih proizvoda neće vas očistiti od toksina. Ako ste alergični na određenu skupinu hrane, posjetite liječnika.

Jedina namirnica koju biste "trebali" izbaciti rafinirani je šećer - sadrži prazne kalorije i ni na koji način ne utječe pozitivno na vaše zdravlje. Ne zaboravite da su namirnice poput meda i javorova sirupa poželjne u dijeti, a u principu su - šećer.

- Je li detoksikacija sokovima preporučljiva?

Ako ste se pak odlučili na popularni detoks sokovima, imajte na pameti da je velika količina voća malo kome potrebna baš u tolikoj mjeri. Kiselina iz citrusa ne samo da je jaka za želudac, već može oštetiti i zubnu caklinu ako se konzumira u pretjeranim količinama.

- Može li se detoksikacija obaviti postom?

Post se u pravilu ne preporučuje svim skupinama, a tijelo se na taj način definitivno neće ni riješiti toksina. Post može narušiti zdravlje jer utječe na deficijenciju određenih elemenata, što dugoročno izaziva probleme. Dovodi do mučnine, dehidracije te izaziva glavobolje. Umjerenost i raznovrsnost su jedina dva ključa zdrave prehrane.

- Utječu li suplementi na detoksikaciju?

Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da određena "superhrana" garantira detoks. Dapače, moguće je da preplaćujete skupe praškove u trgovinama zdrave hrane. Suplementi, baš kao što piše i na pakiranju, nisu zamjena za uravnoteženu prehranu.

- Je li detoks ikada dobra ideja?

Ne postoji dokaz koji bi potvrdio da je potrebno provoditi posebne režime kako biste eliminirali toksine koje vaše tijelo svakodnevno nakuplja. No ako ste se odlučili poraditi na zdravstvenoj slici, dobar način za početi je jesti više povrća i voća, piti mnogo vode te smanjiti količinu prerađenih namirnica.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 22:01