StoryEditorOCM
Spiza plusbitna razlika

Sok koji popravlja krvnu sliku, diže imunitet i pravi je užitak za piće: samo po ovom receptu ispunit će sva obećanja...

Piše T. S. M.
24. srpnja 2024. - 12:08

Kupine su malene sočne bombice zdravlja, prepune su antioksidansa koji mogu smanjiti upalu i spriječiti mnoge bolesti, uključujući, prema nekim istraživanjima, čak i rak. Kupine su, pored toga, odličan izvor vitamina C, vitamina K i mangana, zbog čega su jako korisne za imunitet, reprodukciju, dobro funkcioniranje krvožilnog sustava i zdravlje kostiju.

Ukratko, trebali bismo ih konzumirati što češće. 

Kupine je najslađe zobati onako jednu po jednu, no pored toga su dobrodošao dodatak kolačima, a od njih se može napraviti i jako dobar domaći sok koji je na glasu kao pravi eliksir za jačanje krvi i smatra se da samo jedna čaša tog soka dnevno može popraviti krvnu sliku.

Prednost recepta koji vam donosimo u nastavku je u tome što ne uključuje kuhanje. Kuhanjem se, naime, uništava vitamin C, a također se smanjuje i konačni udio ostalih korisnih sastojaka, što je prava šteta i poprilično besmisleno. Na ovaj način većina će zdravih tvari ostati sačuvana i sok će u konačnici biti puno korisniji, a i ukusniji.

Još samo jedna napomena za kraj: ako imate spomenutih zdravstvenih problema najprije se posavjetujte s liječnikom, no terapiji koju vam on prepiše sasvim će sigurno dobro doći ovo malo ukusno pojačanje.

Domaći sok od kupine

Sastojci:

3 kg kupina
1 kg šećera
1 l vode
1 vrećica limuntusa

Priprema:

Očistite kupine od peteljki i listića, uklonite sve oštećene plodove te ostatak dobro operite.

Očišćene i oprane kupine zgnječite štapnim mikserom ili ih usitnite u blenderu, zatim ih prelijte vodom, dodajte im šećer i limuntus te ih pokrijte i ostavite ih na tamnom i prohladnom mjestu 48 sati. Povremeno ih promiješajte kako bi se šećer otopio.

Nakon dva dana sok procijedite kroz gazu i ulijte u sterilizirane boce. Boce začepite i pohranite na tamno i hladno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:55