StoryEditorOCM
Spiza plusJEDNOSTAVAN RECEPT

Napitak 50 puta zdraviji od jogurta možete lako napraviti. Važan je za dug i zdrav život, zdravlje crijeva i vitkost

Piše T. S. M.
22. siječnja 2025. - 11:26

Želite li puno napraviti za svoje zdravlje, uz malo uloženog truda i novca, trebat će vam kvalitetno, po mogućnosti domaće mlijeko i čašica mliječnog proizvoda koji je nekoć bio iznimno popularan, ali je danas u sjeni popularnijih proizvoda poput jogurta, kefira, skyra i grčkog jogurta.

Premda se koristi od pamtivijeka, znanstvenicima je postao zanimljiv nakon što je budući liječnik Stamen Gligorov početkom prošlog stoljeća u svojoj doktorskoj dizertaciji naveo kako se najviše stogodišnjaka u njegovoj rodnoj Bugarskoj susreće u regijama gdje je ovaj proizvod sastavni dio svakodnevne prehrane. Naknadnim istraživanjima utvrđeno je kako ima antibiotski učinak, podiže imunitet, a ima malo kalorija i niski glikemijski indeks.

image
Shutterstock

Ono što je ipak najvažnije je da ima čak 50 puta više probiotičkih bakterija od jogurta, a sadrži i nezanemarive količine vitamina B. Zbog svega navedenog jako je koristan za zdravlje crijeva, ali smatra se korisnim i u slučaju gripe, gljivičnih infekcija, PMS-a, akni, čira na želucu i drugih bolesti kao i u postitanju i održavanju vitkosti. 

Proizvod na čiju vas redovitu konzumaciju upravo nagovaramo je sasvim obično kiselo mlijeko koje možete vrlo lako pripremiti kod kuće. Razlog zašto vam savjetujemo da za njegovu pripremu koristite i kupovni proizvod je u tome što se kiselo mlijeko od drugih mliječnih fermenata razlikuje po soju probiotičkih bakterija, Lactobacillus bulgaricus.

image
Shutterstock

Svoje kiselo mlijeko napravit ćete vrlo jednostavno, samo se pobrinite da kupovno kiselo mlijeko koje koristite za pripremu sadrži spomenuti soj bakterija, a to ćete vidjeti na deklaraciji proizvoda.

Domaće kiselo mlijeko

Sastojci:

1 l punomasnog mlijeka
1 čaša kiselog mlijeka
vode po potrebi

Priprema:

Mlijeko zagrijte na laganoj vatri. Koristite li sirovo mlijeko, zagrijte ga do temperature od najmanje 70 stupnjeva Celzija pa ga ohladite na temperaturu od oko 50 stupnjeva Celzija prije nego nastavite s pripremom, a ako koristite pasterizirano, bitno ga je samo zagrijati na 50-ak stupnjeva Celzija.

U toplo mlijeko dodajte kiselo mlijeko, promiješajte, rasporedite u čaše ili staklenke, oko njih nalijte toplu vodu pa sve zajedno prekrijte krpom ili stavite u (hladnu) pećnicu i ostavite da odstoji preko noći. Domaće kiselo mlijeko sutradan će biti spremno za konzumaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 00:49