Ljubitelji slastica koji ne smiju jesti pšenicu do prije koju godinu su bili ograničeni na čokoladice i sladolede, no kako se situacija na tržištu popravila po pitanju dostupnosti proizvoda bez glutena, tako su se i njima muke olakšale.
Sad već postoji mnoštvo zgodnih recepata za bezglutenske slastice sasvim nalik na one klasične, a jedan od takvih je recept za mileram tortu bez glutena koji nam je poslala Šibenka Ana s profila Ka cukar by Ana koji vam vrijedi početi pratiti, volite li dobre kolače, a osobito ako ste u potrazi za bezglutenskim receptima i malo zdravijim slasticama.
Ana radi jako lijepu tortu s korom od prhkog tijesta i kuhanom kremom obogaćenom mileramom. Izbjegavali vi gluten ili ne, ovaj vam se recept isplati isprobati.
Mileram torta bez glutena
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna bez glutena
100 g šećera
200 g maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1 prašak za pecivo
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije bez glutena
200 g šećera
800 g milerama
400 g šumskog voća
preljev za torte
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte maslac sobne temperature te umijesite tijesto. Na kraju dodajte jaja i još dobro umijesite da se može izvaljati u oblik.
Za kremu u lonac stavite većinu mlijeka, ostatak ostavite sa strane i dodajte pudinge i šećer te dobro promiješajte. Kad mlijeko zavrije dodajte pudinge te miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte mileram. Dobro promiješajte pjenjačom da se sve poveže. Izlijte na pripremljeni kalup sa tijestom.
Na kremu posložite šumsko voće i stavite je peći na 150-160°C oko 40 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi te je prelijte preljevom za torte pripremjenim prema uputama na pakiranju.