StoryEditorOCM
Slatkotopi se u ustima

Starinski kolač po novom receptu: ne trebate paliti pećnicu ni gnjaviti se s korama, a okusom je jednak bakinoj torti

Piše T. S. M.
10. kolovoza 2024. - 12:01

Najbolji su bakini kolači, zar ne? Samo se oko njih treba malo više potruditi... sitno sjeckati orahe, spretno i brzo zamiješati sastojke za prhko tijesto, oprezno razvlačiti kore, strpljivo "ćuliti" uz pećnicu dok se kolač polako peče i paziti na pećnicu ako je pomalo hirovita... A o kremama da ne govorimo: te istuci čvrsti snijeg, te rastopi sastojke na banjamariji... Jao onom tko nema slastičarskog iskustva a namjeri se raditi kolač po starinskom receptu!

Moderne slastice rade se puno brže, često uz korištenje instant sastojaka poput šlaga i pudinga iz vrećice, mljevenih keksa, gotovih krema i smjesa za biskvit. Na vremenu se, uz suvremene recepture, može itekako uštedjeti, no istovremeno se najčešće gubi na ukusu.

Srećom, postoje recepti koji su negdje između pa spretno spajaju starinske recepte i moderna vremena, a ovo je jedan takav. Riječ je o novoj, bržoj verziji poznate talijanske slastice torta della nonna, odnosno bakina torta. Već smo vam o njoj pisali, podsjeća načupavu pitu od prhkog tijesta punjenu kuhanom kremom. Prema ovom receptu, s tijestom se ne morate puno gnjaviti, odglumit će ga smjesa keksa i maslaca kakvu koristimo za cheesecake.

Krema je ipak ona prava, kuhana, starinska - oko nečeg se ipak morate barem malo potruditi. Nama se kombinacija baš sviđa, a najdraže nam je što, ako se pripremi na ovaj način, kora od keksa može uspješno odglumiti onu od prhkog tijesta.

Želite li se okusom što više približiti originalu, za dekoraciju koristite tostirane pinjole. Ako ih pak nikako ne uspijete nabaviti, koristite bademe ili orahe. 

Bakina torta na novi način

Sastojci: 

Kora:

350 g mljevenog keksa
170 g otopljenog maslaca

Krema:

500 g mlijeka
5 žumanjaka
150 g šećera
50 g kukuruznog škroba
ekstrakt ili mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
korica cijele naranče i limuna

Dekoracija:

tostirani pinjoli
šećer u prahu

Priprema:

Žumanjke miksajte sa šećerom i škrobom dok smjesa ne postane glatka.

Mlijeko zagrijte na laganoj vatri zajedno s korama citrusa i sjemenkama mahune vanilije. Vruće mlijeko prelijte preko smjese od jaja, dobro promiješajte i vratite na vatru te nastavite kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, a kako se ne bi stvorila korica, prekrijte kremu prozirnom folijom.

Za koru pomiješajte kekse i otopljeni maslac pa 3/4 smjese prebacite na dno kalupa za torte promjera 22 ili 24 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje.

Obložite dno i stranice kalupa i ostavite koru oko pola sata u hladnjaku da se ohladi i stisne.

Na koru nanesite kremu, zagladite joj površinu pa po njoj rasporedite ostatak smjese keksa i maslaca, vrh pospite pinjolima i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 2 sata

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 07:50