StoryEditorOCM
Slatkopoboljšani recept

Splićanka peče savršene londonere: evo zašto je njen recept bolji od drugih, zbog jednog detalja svima će više prijati

Piše T. S. M.
19. studenog 2024. - 08:10

Čim temperature padnu, svima nam lijepo prija šalica toplog čaja ili vruće čokolade, a ono što uz to najbolj eide, osim dobrog društva, su fini domaći prhki kolači poput... da vas čujemo!

Koji bi bio vaš izbor? Keksići na mašinu? Vanilin kiflići? Roščići s orasima? Naš bi bili - londoneri. Starinski kolač s domaćim džemom i snijegom od bjelanjaka posutim krupno sjeckanim orašastim plodovima svakog bi razveselio, stoga vam je to naš prijedlog na ovaj tmurni jesenski dan.

Nudimo vam recept koji nam je otkrila Splićanka koja se krije iza Instagram profila Moj lipi vrtlić, a ono što nam se posebno sviđa u njenom receptu je to što se umjesto običnog, pšeničnog brašna koristi brašno od pira.

Pir je zanemareni rođak industrijski prekomjerno eksploatirane pšenice koji je, premda joj je po sastavu u osnovi sličan, zahvaljujući svom položaju u zapećku uspio izbjeći manipulacije koje je u posljednjih stotinjak godina prošla bidna pšenica. S njim nitko nije ništa petljao pa je danas sličan pšenici kakva je nekoć bila i premda ima podjednaku, po nekim istraživanjima čak i veću, količinu glutena, većina ga osoba puno lakše probavlja nego ovu modernu, u velikoj mjeri umjetnu pšenicu.

Donedavno manje-više nepoznat širokoj publici, u zadnje se vrijeme popularizirao i pronašao put čak i u recepte za slastice, a kako se u njima ponaša možete provjeriti s ovim koji vam nudimo.

image
Privatni album

Londoneri s pirom

Sastojci:

200 g brašna od pira
200 g badema 
150 g šećera + 4 žlice za tijesto
100 g oraha
100 g maslaca
3 žlice marmelade od marelica
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
1 žlica maraskina ili ruma
3 jaja L veličine
korica i sok pola limuna
prstohvat soli

Priprema:

Bjelanjke istucite sa 150 g šećera i žlicom soka od limuna, dodajte prstohvat soli i malo korice od limuna te na kraju žlicu maraskina.

Bademe i orahe ispecite u suhoj tavici, odvojite trećinu koju ćete nasjeckati krupnije, ostatak sameljit i pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka.

Žumanjke miksajte par minuta s otopljenim maslacem, šećerom i kiselim vrhnjem, zatim dodajte prstohvat soli, koricu od limuna i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Tijesto žlicom rasporedite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje pa zagladite tijesto mokrom rukom. Pecite 10 minuta na 175 stupnjeva Celzija. Smanjite temperaturu na 125 stupnjeva.

izvadite tijesto pa ga premažite džemom (ako je tvrđi, džem malo ugrijte kako bi se lakše razmazao), a zatim preko džema rasporedite smjesu s bjelanjcima. Sve pospite ostatkom krupno nasjeckanih badema i oraha pa kolač vratite u pećnicu na 30 minuta da se bjelanjci osuše.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 08:12