StoryEditorOCM
Slatkojednostavno i efektno

Šibenka peče posebnu pitu s kruškama: tijesto je prhko, nadjev savršen, a osobit gušt mu daju tri žlice ovog sastojka

Piše T. S. M.
6. rujna 2024. - 08:10

Napekli smo se već kolača s breskvama, "pala" je barem jedna slastica sa šljivama (ako nije, ovdje imate super recept), a sad polako na red dolaze kruške. U receptu koji smo dobili od šibenske zaljubljenice u slatko, Nine Bedrice, koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja, mlade kruške združene su s prkhim tijestom u finoj galetti koja je jednako ukusna kao što dobro izgleda.

image
Privatni album

Ovaj se desert priprema bez potrebe za posebnim kalupima i posudama, a ako želite da bude nešto zaista posebno, potrudite se voće posuti listićima badema. Nina nam savjetuje da ga poslužimo uz sladoled od vanilije, jer je tada još bolji.

image
Privatni album

Galetta s kruškama

Sastojci:

Tijesto:

200 g brašna
150 g maslaca na listiće narezan
3 žlice ledene vode
1 žlica šećera u prahu
prstohvat soli

Nadjev:

 2-3 žlice džema po želji 
oko 400 g krušaka (2 velike)
listići badema
malo šećera za posipanje

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga da odstoji u hladnjaku pola sata.

Razvaljajte tijesto u krug, premažite ga džemom ostavljajući oko prst od ruba nepremazanim, a u sredinu stavite kruške narezane na tanke ploške. Po želji kruške malo pospite šećerom i pospite listićima badema, pa nepremazani dio tijesta od ruba lagano preklopite preko kruški. Pospite krajeve šećerom i pecite galette 30-ak minuta na 180°C, odnosno dok dok ne porumeni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47