U sezoni šljiva javlja se jedna dilema: napraviti knedle ili ispeći kolač. A zašto ne napraviti i jedno i drugo? Ideja nam stiže od zaljubljenice u kužinavanje iz Splita koju pratimo na Instagramu Moj lipi vrtlić.
I puno je lip, vjerujte nam. Zapravo, ako već niste, uvjerite se sami.
Već nam je otkrila puno lipih recepata, a sad je na redu kolača la la knedle, koji spaja knedle i kolače.
Nama je ideja savršena, a recept je vrlo obećavajuć...
Kolač a la knedle
Sastojci:
1 kg šljiva+3 žlice šećera
8 dl mlijeka
7 jušnih žlica griza
Prstohvat soli,malo cimeta i žličica vanilije
60 gr maslaca
100 gr mrvica
Žlica ulja i 30 gr maslaca za mrvice
Priprema:
Šljive očistite i nasjeckajte na 4 do 6 dijelova te ih uz šećer, cimet i vaniliju lagano pirjajte 20-ak minuta.
Griz, mlijeko i prstohvat soli kuhajte dok se ne zgusne pa im dodajte maslac.
Mrvice pržite par minuta na ulju i maslacu.
Rasporedite polovicu mrvica po manjoj tepsiji, polovicu smjese griza, na to dodajte šljive, a po vrhu rasporedite drugi dio griza i ostatak mrvica. Neka se ohladi pa ga stavite u hladnjak na par sati, najbolje preko noći.