Dobrih recepata za blagdanske kolačiće nikad dosta! Osobito kad su ovako dobri, prhki i mirisni. Jedna od naših omiljenih gastro-blogerica, majstorica za slatko i slano koju pratimo na @nothingbutfood2022 otkrila nam je kako radi sendvič-kekse s lješnjakom, fino začinjene đumbirom, cimetom i medom, spojene namazom od lješnjaka, a ukrašene tamnom čokoladom i lješnjacima. Mmmm! Nas je pridobila za ovu ideju i jedva ih čekamo ispeći.
Odlučite li se i vi na isto, pripazite na jedan detalj. Keksiće, nakon što su izrezani, pospremite u hladnjak na pola sata pa ih tek potom pecite. U protivnom bi se za vrijeme pečenja mogli rastopiti jer su puni maslaca i šećera.
Sendvič-keksi s lješnjakom
Sastojci:
200 g brašna
100 g smeđeg šećera
100 g mljevenih lješnjaka
1 žličica đumbira
1/2 žličice cimeta
170 g maslaca
2 žličice meda
3 žlice mlijeka
100 g namaza od lješnjaka
150 g tamne čokolade
3 žlice biljnog ulja
Priprema:
Pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, smeđi šećer, prstohvat soli, cimet i đumbir.
Dodajte maslac narezan na kockice sobne temperature i prstima mijesite dok se potpuno ne sjedini.
Dodajte med i mlijeko, pa mijesite dok smjesa ne postane jednolična.
Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje, izrežite željene oblike, na pola keksa izrežite rupicu.
Rasporedite kekse po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje pa ih stavite u hladnjak na još 30 minuta.
Pecite kekse 10 minuta na 180°C 10 minuta pa ih ostavite da se ohlade.
Otopite tamnu čokoladu s uljem, pa kekse s rupicama umočite u čokoladu, preko njih pospite nasjeckane lješnjake i ostavite ih u hladnjaku 30 minuta.
Na svaki cijeli keks stavite žličicu namaza od lješnjaka i na vrh utisnite kekse s čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....