Volite li kolače oko kojih nemapreviše posla ili vam se često jede slatko, ali vam se rijetko kad da paliti pećnicu, imamo recept koji će vas spasiti. Dobili smo ga od prave majstorice za slatko, Jelene Marić čiji blog Jekin kapric i Instagram profil jekajekago svi hvale kao izvrstan izvor inspiracije i dobrih recepata.
Jelena radi jako finu slasticu bez pečenja koja je onako na prvi pogled nalik na domaću bajaderu, dok će vas recept podsjetiti na tortu od maka. E pa ovo je negdje između, na najbolji mogući način. Jelena nam je dopustila da podijelimo njen recept s našim čitateljima, a nama je toliko dobar da vjerujemo kako će joj donijeti nove pratitelje.
Kremaste pločice od lješnjaka
Sastojci:
300 g mljevenih prženih lješnjaka
200 g šećera
6 žlica griza (70 g)
2 vrećice vanilin šećera
800 ml mlijeka
250 g maslaca
450 g mljevenog keksa
Ganache:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Dodatno:
malo nasjeckanih prženih lješnjaka
Priprema:
Pomiješajte lješnjake, šećer, vanilin šećer i griz. Prelijte ih mlijekom, promiješajte i stavite na srednju vatru te uz miješanje kuhajte oko 10 minuta dok se smjesa ne zgusne. Zatim maknite s vatre i u vruću kremu dodajte maslac izrezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Skuhanu kremu odmah umiješajte u mljeveni keks.
Smjesu koja će biti dosta gusta izliti u pravokutni kalup veličine 29x19 cm.
Dobro utapkati, poravnati i ostaviti u frižideru.
Slatko vrhnje stavite na laganu vatru da se zagrije. Čokoladu izlomite na kockice i stavite u zagrijano vrhnje i miješajte dok se ne otopi - paziti da ne zavrije. Ostavite da se ohladi.
Izvadite tortu iz hladnjaka i prelijte je polovicom tople glazure - ostatak ganachea sačuvajte za ukras. Zatim tortu vratite u hladnjak da se glazura ohladi i stegne. Ohladite ostatak glazure jer ćete je lakše izmiksati kad je hladna.
Izmiksani ganache ulijte u špricu za ukrašavanje. Izvadite kolač iz hladnjaka 15 minuta prije rezanja. Narežite ga na veće štanglice i svaku ukrasite ganacheom. Pospite nasjeckanim lješnjacima i poslužite.