Bake su vrlo dobro znale što valja pa su domaćim, sezonskim i friškim sastojcima uvijek davale prednost. Oslonite se na bakinu mudrost pa pripremite kolač kao stvoren za drugu polovicu kolovoza i najavljeno dugo očekivano osvježenje. Sastojci su mu u skladu s navedenim - friški, sezonski i, ako imate sreće, domaći - pa spaja mlade jabuke i sočne, zrele šljive.
Još ga boljim čini dodatak maka i cimeta, a za očaravajuću sočnost u tijesto treba dodati malo mineralne vode i kiselog vrhnja.
Sve u svemu, riječ je o spoju okusa koji nikog neće ostaviti ravnodušnim, a tek kad vam cijela kuća zamiriše... Dodajo još samo da se priprema kao od šale. Bit ćete brzo gotovi s poslom, a onda samo gtrebate sjesti i pričekati nekih pola sata da se kolač ispeče.
Sočni kolač sa šljivama
Sastojci:
500 g šljiva
250 g brašna
100 g šećera
50 g maslaca
4 žlice maka
2-3 žlice mineralne vode
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica cimeta
4 jaja
2 mlade jabuke
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke naribajte krupno, a šljive očistite.
Izmiksajte jaja, šećer i maslac. Dodajte im ostale sastojke (osim jabuka, šljiva i mineralne vode).
Pola smjese izlijte u posudu za pečenje premazanu maslacem i posutu brašnom (ili obloženu papirom za pečenje). Na tijesto rasporedite jabuke i šljive.
Ostatak tijesta razmutite s mineralnom vodom pa prelijte preko voća. Stavite peći na 190-200 stupnjeva Celzija oko pola sata. Pustite da se malo ohladi pa pospite šećerom u prahu.