Domaći džem od šljiva po okusu je puno ispred bilo kojeg kupovnog, no veliki problem pripreme domaćeg džema je dugotrajno kuhanje, koje u voću uništava upravo ono najvrjednije. Da ne spominjemo koliko je ubitačno dosadno i koliko išporka kuhinju.
Srećom, postoje recepti za džem koji uobičajenu praksu iz temelja mijenjaju. O jednom drugačijem načinu pripreme džema od šljiva baš smo vam nedavno pisali, ovdje se možete prisjetiti, a sad ćemo vam otkriti još jedan recept.
Dolazi nam iz Grčke, a posebnost mu je u tome što prediviđa znatno kraće vrijeme kuhanja voća, omogućujući tako da se u njemu sačuva puno što više vitamina koji bi se inače uništili.
Tajna je u tome što najprije treba skuhati sirup od šećera i vode, čime se termička obrada voća skraćuje barem na pola, a bitan detalj je i dodatak ribanih jabuka, koje zbog toga što sadrže pektin, jamče da će džem biti lijepo gust i ljepljiv. Ako je moguće, odaberite kiselije sorte, a ako vam nisu pri ruci, možete posegnuti i za pektinom iz vrećice.
Džem od šljiva
Sastojci:
2 kg šljiva
1,5 kg šećera
6 čaša vode
1 žlica ruma
1 žličica cimeta
3 jabuke
2 vanilin šećera
Priprema:
Operite i očistite voće, šljivama uklonite koštice i prerežite ih na četvrtine, a jabukama maknite koru i naribajte ih.
Kuhajte vodu i šećer dok ne dobijete sirup. Dodajte voće i kuhajte uz miješanje dok se voće ne smekša. Dodajte začine i rum pa kuhajte još 2-3 minute, maknite s vatre i prebacite u čiste staklenke.
Stavite staklenke u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva pa je ugasite nakon desetak minuta i pustite džem da se polako hladi.