StoryEditorOCM
Slatkoneodoljiva aroma

Domaći džem od šljiva na ovaj je način najbolji: bez šećera, bez miješanja, a okus... Evo kako dobiti pravo savršenstvo

Piše T. S. M.
7. rujna 2024. - 08:15

Dok uživamo u izobilju šljiva, teško se odlučiti što sve s njima napraviti, no jedna stvar je sigurna: najmudrija odluka bit će vam priprema domaćeg džema.

Evo sad će se netko javiti: "Ali džem je pun šećera, pa zar nije bolje voće pojesti u prirodnom obliku?". Takvima ćemo reći: "Budite bez brige, po našem se receptu džem priprema bez šećera."

Javiti bi se mogli i oni kojima se ne da gnjaviti ni s kuhanjem džema ni s čišćenjem kuhinje, pa ćemo se obratiti i njima: naš se džem ne kuha, nego se peće u pećnici, što posao, ali i nered, svodi na minimum. Da ne spominjemo činjenicu da nema mrskog miješanja uzavrele smjese voća koja vas jedva čeka opeći.

Sve u svemu, nemate niti jedan jedini argument za ne napraviti ovaj džem.

A ako nemate ni šljive, odmah to ispravite i bacite se na posao.

image
Shutterstock

Džem od šljiva iz pećnice

Sastojci:

3 kilograma zrelih šljiva
po želji: malo ruma, začini poput cimeta i limuna narezanog na ploške

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupneva Celzija, a šljive operite, prepolovite i odstranite im koštice.

Voće složite u roštijeru, savjetujemo vam da koristite dublju kako šlkjive za vrijeme pečenja ne bi isprljale pećnicu. Po želji ih pospite začinima i dodajte im malo ruma, ali može i bez toga.

Ostavite ih da se peku oko sat, sat ipo vremena, dok se džem ne počne zgušnjavati, a voće ne poprimi tamnoljubičastu boju.

Ako želite, sve možete usitniti u blenderu (i tako dobiti marmeladu), a možete džem ostaviti u komadićima. Prebacite ga u sterline staklenke pa ih vratite u pećnicu zagrijanu na stotinjak stupnjeva još 10-15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 08:17