
Jeste li za djedov brk? Ovo pitanje danas možda malo čudno zvuči, ali nekoć je značilo da se upitanome nudi mogućnost uživanja u dobrom, domaćem kolaču koji svoje duhovito ime duguje izgledu.
Djedov brk je vrsta savijače od prhkog tijesta koja se savija na osobit način koji mu, nakon što se nareže na komade, daje oblik koji podjeća na zavidno debeli, pomno njegovani i kicoški uvijen brk.
I dok gore opisani brkovi proživljavaju pravi procvat popularnosti, slastici o kojoj je riječ ista je nezasluženo opala. Odlučili smo to ispraviti uz odličan recept koji nam je otkrila Željka s Instagram profila Biber i čokolada.
Željka nam je savjetovala da za premazivanje kore koristimo neku tamniju vrstu džema jer će takav kolaču dati najefektniji izgled. Ona je koristila domaći pekmez od šljiva.
Djedov brk
Sastojci:
Kore:
4 žumanjka
100 ml mlakog mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
200 g istopljenog maslaca
430-450 g brašna
prstohvat soli
5 žlica šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
džem za premazivanje
Nadjev:
4 bjelanka
200 g oraha
150 g šećera
Glazura:
100 g čokolade
3 žlice ulja
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zamijesite glatko, mekano, ali kompaktno tijesto od navedenih sastojaka. Brašna najprije dodajte 400 g pa po potrebi dodajte još. Tijesto podijelite na 4 dijela i od svakog napravite kuglu.
Pobrašnite radnu površinu pa svaki komad tijesta tanko razvaljajte u pravokutnik ( ovo je najbolje raditi na papiru za pečenje jer će se najlakše smotati). Poravnajte dužu stranu i ravnomjerno premažite površinu s 2 žlice džema.
Uz pomoć papira za pečenje zarolajte stranice prema sredini, ali ne do kraja. Tijesto prebacite na veliki lim za pečenje pa ponovite postupak s ostatkom tijesta.
Istucite bjelanjke uz postupno dodavanje šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte orahe pa ih umiješajte kuhačom. Nadjev nanesite na sredinu tijesta i poravnajte ga.
Pecite kolač 15-20 minuta na 180 stupnjeva Celzija, ostavite da se ohladi pa po želji pospite šećerom u prahu, a po sredini prelijte glazurom od čokolade otopljene s uljem. Prije rezanja pričekajte da se glazura potpuno stvrdne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....