U sklopu manifestacije Gastroadvent u nedjelju je zapaljena prva svijeća i predstavljena su jela i slastice u znaku namirnice kojoj je posvećeno njeno 15. izdanje. Riječ je o višnji maraski, kultnom dalmatinskom voću koje ima bezbroj zdravih i korisnih sastojaka, a pokazalo se i vrlo inspirativnim u gastronomskom smislu.
Domaćin ovog Gastroadventa je restoran Santa Lucia, a jedno od jela koja su osmišljena za ovu prigodu su brownie kolačići s višnjama. Recept je osmislila slastičarka Marijana Durdov. Nama se, pored ostalog, svidio i zbog toga što ne sadrži pšenično brašno.
Brownie s višnjom maraskom
Sastojci:
200 g maslaca
250 g čokolade
40 g tapioka brašna
40 g gustina
40 g bademovog brašna
4 jaja
230 g šećera
4 lista želatine
200 g pirea od višanja
50 g šećera
50 g vode
330 g slatkog vrhnja
220 g čokolade
40 g sira mascarpone
Priprema:
Maslac i 250 g čokolade otopite na pari. Šećer i jaja miksajte dok smjesa ne pobijeli, zatim im dodajte prosijano bademovo brašno, gustin, tapioka brašno i na kraju otopljenu čokoladu i maslac. Pecite kolač na 175 stupnjeva Celzija 25 minuta.
Zagrijte pire od višanja pa mu dodajte namočenu želatinu, šećer i vodu. Rasporedite po biskvitu pa stavite hladiti, a kad se stisne, prelijte ganacheom od zagrijanog slatkog vrhnja u koje ste dodali nasjeckanu čokoladu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....