
Svi znamo za zagrebački odrezak, ali postoji još jedna domaća vrsta odreska, jednako dobra, ako ne i bolja, a uživa tek djelić popularnosti ovog prvog jela. Evo, recite iskreno, jeste li ikad čuli za turopoljski odrezak? Ako ste iz Dalmacije i niste baš putovali sjeverom zemlje, vjerojatno niste. No sad ćete ga dobro zapamtiti, jer imamo odličan recept koji vrijedi sačuvati.
Ovo je jelo vrlo ukusno, meso je jako sočno i mekano, a umak gust i ukusan. Neki ga rade s vrhnjem za kuhanje, no puno je bolje kad se koristi slatko vrhnje. Kad ga probate, doznat ćete zašto neki tvrde da su ovakvi odresci puno bolji od zagrebačkih...
Turopoljski odrezak
Sastojci:
500 g telećih ili svinjskih odrezaka
300 ml slatkog vrhnja
300 g šampinjona
150 ml mlijeka
150 g širokih rezanaca
50 g brašna
ulje ili mast
sol, papar
Priprema:
Odreske začinite, natucite i kratko prepržite na zagriojanoj masti ili ulju dok ne uhvate boju s obje strane, ali su još uvijek sočni i mekani. Maknite ih iz tave, a na istu masnoću dodajte šampinjone narezane na tanke ploške i sol.
Pirjajte gljive dok ne ishlapi sva tekućina, pospite ih brašnom i promiješajte pa kratko pirjajte, a zatim ih zalijte mlijekom i ponovno promiješajte te kuhajte par trenutaka, dok se ne počne zgušnjavati. Zalijet slatkim vrhnjem i dobro promiješajte.
Dodajte odreske i poklopite te kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, odnosno dok potpuno ne omekšaju.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, procijedite je i podijelite na tanjure. Na tjesteninu rasporedite odreske pa ih prelijte umakom sa šampinjonima i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....