
Ljubitelji jela poput uštipaka, poderanih gaća, krafni i fritula trebali bi znati za priganice.
Riječ je o slasnom jelu od prženog dizanog tijesta koje se u Hercegovini i Crnoj Gori smatra autentičnim starinskim specijalitetom, a neki tvrde da su prethodnica današnjim krafnama i fritulama. S tim se baš i ne bismo složili, ali to nije razlog za ne uživati u tim ukusnim prženim komadićima tijesta koji se poslužuju uz med ili šećer, ali također i uz sir, kajmak i suhomesnate delikatese.
Posebnost im je u tome da se prže na masti, osim ako se pripremaju za Badnjak i druge dane posta, kad se peku na ulju.
Baš kao i u slučaju uštipaka, oblik i veličina im varira od kraja do kraja, bolje reći od kuće do kuće, a jednako je i s običajima vezanima uz posluživanje. U Crnoj ih Gori najviše vole za doručak, dok se drugdje poslužuju kao meze uz pića poput vina i rakije.
Zahvaljujući kaloričnom popratnom sadržaju, priganice nisu samo ukusne nego i lijepo griju, zbog čega najbolje prijaju upravo u ovakve zimske dane. Nudimo vam jednostavan recept da se uvjerite koliko su dobre, a kad ih budete radili pripazite da vam je tijesto čvrsto, kompaktno i glatko jer na taj način neće upiti puno ulja za vrijeme prženja.
Priganice
Sastojci:
400 g brašna
300 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žličica soli
ulje ili mast za prženje
Priprema
Otopite kvasac u mlakoj vodi s malo brašna i ostavite ga da naraste pa ga dodajte ostatku brašna. Dodajte i sol pa smjesu umijesite u čvrsto i glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji 15-ak minuta.
Otkidajte komadiće tijesta (rukom ili žlicom) pa ih pržite u vrelom ulju ili masnoći. Kad s obje strane uhvate lijepu boju vadite priganice na kuhinjski ubrus da se ocijede i poslužite ih vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....