Mnogi vjeruju da je francuska kuhinja vrhunac gastronomije, no kad to kažu vjerojatno misle na sve one fine umake i fensi sastojke, no mi ćemo vam dati sasvim drugačiji dokaz ove tvrdnje - jedno jako ukusno jelo od sasvim običnog kiselog kupusa.
Kiseli kupus omiljena je namirnica u francuskoj pokrajini Alsace koja graniči s Njemačkom, a tamo se s njim radi puno lipih stvari. Po mnogima ponajbolja stvar koja se radi s kiselim kupusom u toj francuskoj pokrajini je svojevrsni gulaš s vinom, krumpirom i suhim mesom, dobro začinjen dodacima kojih se vi vjerojatno nikad ne sjetite kad kuhate tu namirnicu.
Začini poput kleke (poznate i kao borovice, ma znate one od kojih se radi gin), klinčića i korijandera nevjerojatno dobro nadopunjuju okus kiselog kupusa, vjerujte Francuzima.
Pored toga, za pripremu ovog jela izvorno se koriste u Alsaceu popularne vrste suhog mesa poput Montbéliard kobasica, koje se rade od svinjetine začinjene češnjakom, kimom i paprom pa se dime te tako donekle podsjećaju na kranjske i strasbourških kobasica koje donekle podsjećaju na hrenovke. Nije to baš ista stvar, ali vjerujemo da će vam ih biti lakše pronaći.
Ovo se jelo smatra velikim specijalitetom i poprilično je kripno, ali ako ste pravi gurman ovo je recept koji ćete sigurno isprobati.
Kiseli kupus na alzaški
Sastojci (za 6 osoba)
1,5 kg kiselog kupusa
800 g svinjske koljenice
600 g dimljene svinjske lopatice
400 g dimljene slanine
250 g teleće kobasice
30 g maslaca
500 ml rizlinga
250 ml mesne juhe
8 bobica kleke
6 krumpira
6 strasbourških kobasica
3 Montbéliard kobasice
1 luk
1 režanj češnjaka
1 list lovora
4 klinčića
4 sjemenke korijandera
sol, papar
Priprema:
Isperite kiseli kupus kako ne bi bio prekiseo. Po potrebi ga isperite više puta. Dobro ga ocijedite.
U loncu otopite maslac pa na njemu zažutite nasjeckani luk, zatim dodajte kiseli kupus, češnjak, lovorov list, klinčiće, bobice kleke i sjemenke korijandera.
Dodajte komade mesa i Montbéliard kobasice te oguljene krumpire, zatim sve zalijte vinom i juhom. Lagano posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri 1 i pol sat.
Neposredno prije posluživanja ispecite teleću kobasicu na tavi, a strasburške kobasice kuhajte 5 minuta u kipućoj vodi.
Sve rasporedite na tanjur i poslužite.