StoryEditorOCM
Slanotop 5 savjeta

Želite impresionirati ekipu? Imamo recept za marinadu i savjete uz koji ćete pripremiti roštilj o kojem će svi pričati

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
12. srpnja 2024. - 10:36

Ljeti jednostavno nema boljeg načina za druženje s ekipom od roštiljanja na otvorenom. Mirisa dima, zvuka šištanja pilećih ražnjića na rešetki te smijeh i ćakula do dugo u noć poziv su koji se ne odbija. 

Fantastična ekipa samo je jedan od nekoliko ključnih sastojaka za savršen roštilj. Svaki pravi "roštilj majstor" zna da nema dobrog roštilja bez kvalitetnog i provjerenog mesa. Također, važno je procijeniti količinu tako da vaši gosti budu siti te izbjegnete nepotrebno bacanje hrane.

Odabir količine i vrste mesa je glavni te ujedno i najteži zadatak, jer kvaliteta mesa direktno utječe na rezultat pečenja. Zato, kada biramo piletinu, biramo Međimursko!

Perutnina Ptuj – Pipo prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata "Antibiotic free", njihova piletina dobila je još jednu oznaku "Dokazana kvaliteta – Hrvatska" s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Drugim riječima, Međimursko pile nema premca!

image
Perutnina Ptuj - Pipo

Okus, podatnost i mekoća vašeg roštilja ovisit će o odabiru marinade. Postoji mnogo vrsta marinada koje jelu mogu dati poseban štih, a što duže marinirate meso okus će biti intenzivniji.

Svakako morate povesti računa i o jačini vatre, budući da svaka vrsta mesa zahtijeva drugačiju termičku obradu. Manji komadi pilećeg mesa bit će gotovi jako brzo i mogu se peći na nešto jačoj vatri, dok komade s kostima i kožom morate peći na laganijoj vatri kako se ne bi dogodilo da meso izvana dobije koricu, a oko kosti ostane krvavo.

Sigurni smo da ćete nakon naših savjeta pripremiti roštilj o kojem će svi pričati. Uz recept za neodoljivu marinadu i zeleni umak od bosiljka i korijandera oborit ćete ih s nogu. 

Pileći ražnjići

Sastojci:

Marinada:

3 češnja češnjaka
1 žličica mljevenog kima
1 žličica čilija u prahu, po želji
0,5 žličice crvene paprike u prahu
1 žličica dimljene paprike
2 žličice smeđeg šećera
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice sojina umaka
2 žlice svježeg soka od limete
2 žlice sitno mljevenog svježeg đumbira
sol
ulje za roštilj

Zeleni umak od bosiljka i korijandera:

20 g svježih listova korijandera
10 g svježih listova bosiljka
10 g svježih listova peršina
2 žlice ribanog parmezana
1 žličica sitno sjeckanog svježeg đumbira
1 žličica meda
1 srednji češanj češnjaka
2 žlice svježeg soka limete
100 g majoneze
sol, papar i čili po ukusu

Priprema:

Za početak u zdjeli pomiješajte sve sastojke (osim soli) za marinadu i dodajte piletinu narezanu na manje komade. Marinadu dobro utrljajte u meso i ostavite u hladnjaku 30 minuta, može i do 4 sata. 

Ako koristite drvene ražnjiće, potopite ih u vodu 30 minuta prije korištenja. Posolite piletinu prije nego što je nabodete na ražnjiće. Zagrijte roštilj na srednje jako, premažite uljem i stavite peći ražnjiće oko 12 minuta, povremeno ih okrećući. Točno vrijeme će se razlikovati, ovisno o temperaturi roštilja, bitno je da vatra ne bude jaka, tako ražnjići neće dobiti prejaku boju.

Pileće ražnjiće izvaditi s roštilja i poslužiti uz prethodno pripremljen umak od svježeg bilja i prilog po želji, poput prženog krumpira, povrća s roštilja ili raznih salata.

Zeleni umak od bosiljka i korijandera dobit ćete tako da u blenderu sjedinite sve sastojke. Blendajte na velikoj brzini dok se ne stvori glatka i homogena masa, začinite po ukusu solju, paprom i čili papričicama. Nakon što dodate začine blendajte još malo i spremite u hladnjak do korištenja.

Za pripremu ovog ukusnog roštilja bit će vam potrebno oko 40 minuta, a navedene količine prikladne su za ekipu do 6 osoba.

U slast!

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Perutnine Ptuj - Pipo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:38