StoryEditorOCM
Slanonostalgično

Zaboravljeno jelo s kupusom u kojem ćete uživati: otkrivamo kako postići da se brže skuha i da dobije još ljepši okus

Piše T. S. M.
22. listopada 2024. - 12:11

Kad vam dosadi kupus na salatu, a bude vam već dosta i dinstanog, sjetite se da postoji još jedan zgodan način njegove pripreme. U Dalmaciji je nešto manje poznat, mogli bismo možda reći i da je zaboravljen jer se prije kojih 30-40 godina posvuda pripremao, ali ostatak zemlje sad već naveliko uživa u tom starinskom jelu. 

Poznato je pod nazivom krpice sa zeljem, a riječ je o jednostavnoj vrsti domaće tjestenine koja se dodaje dinstanom kupusu. Spoj je neočekivano dobar, a služi se kao prilog ili lagani obrok. 

image
Shutterstock

Same je krpice zapravo poprilično lako napraviti, a važno je temeljito mijesiti tijesto kako bi postalo glatko i podatno. Također je bitno pustiti tijesto za krpice da se odmori 15-20 minuta, pri čemu mora biti pokriveno da se ne bi stvorila korica. Postupajući na opisani način dobit ćete tijesto koje će se lakše razvaljati, što će vam poprilično olakšati posao.

image
Shutterstock

Još je jedna stvar važna za uspojeh ovog jela, a to je prethodno soljenje kupusa. Nakon što ste ga narezali, posolite ga i ostavite ga da malo odstoji kako bi pustio višak tekućine. Uz taj mali trik brže će biti gotovo, ali će se također i ljepše karamelizirati, zbog čega će jelo biti ukusnije. 

Krpice sa zeljem

Sastojci:

300 g glatkog brašna
2 žlice masti ili ulja
1 žličica šećera
1 žličica slatke crvene paprike
3 jaja
1 glavica kupusa
1 luk
malo vode
sol, papar

Priprema:

Od brašna, jaja i soli zamijesite čvrsto tijesto kao za domaću tjesteninu. Ako je pretvrdo, dodajte žlicu vode. Pokrijte tijesto i ostavite ga da se odmori 15-20 minuta, a za to vrijeme narežite kupus i posolite ga.

Po isteku navedenog vremena tijesto razvaljajte pa ga narežite na šire trakice, a zatim na kvadratiće.

Sitno nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na masti, dodajte mu kupus koji ste ocijedili od viška tekućine pa ga promiješajte i kad počne hvatati boju dodajte mu malo vode te nastavite dinstati.

Dok se kupus dinsta skuhajte krpice u plosoljenoj vodi.

Kad kupus malo omekša dodajte mu sol, papar, šećer i crvenu papriku i po potrebi još malo vode. Kad je kupus skoro gotov, dodajte mu krpice pa sve skupa pirjajte još par minuta da se poveže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 12:12