Što ide u sarme? Kiseli kupus! Točno. Mljeveno meso! Točno. Riža! Točno, ali ako je baš ne želite staviti, bit će okej i bez nje. Dobro, sve ste odgovorili bez greške, a sad idemo dalje. Što još ide u sarme? I ne mislimo ni na pancetu ni na začine. Hm...? Evo, sad će netko ponuditi odgovor na koji će se mnogi zgroziti, a odgovor će glasiti: jaje.
Kako sad jaje? Da se razumijemo, mi ga ne koristimo, ali neki nikad ne rade sarme bez dodavanja jaja u nadjev. Kažu da će ga jaje savršeno povezati i ne odustaju od tog uvjerenja. Briga ih što drugi zbog toga padaju u afan i vode prave bitke po forumima i društvenim mrežama.
A znate što, to što oni rade zapravo nije ništa neobično niti je riječ o nekoj novitadi - u knjizi objavljenoj 1952. u izdanju Hrvatske seljačke štamparije pod naslovom "Knjiga za svaku ženu", objavljen je recept za sarme u kojem je jaje jedan od sastojaka za nadjev. Zanimljivo je i da se u receptu spominje sjeckano, a ne mljeveno meso, no još se nitko nije uhvatio rasprave oko tog detalja, svi se zgražaju nad jadnim jajem...
Nećemo stati na ničiju stranu, o ukusima se ne raspravlja, ali svima onima koji bi rado zaratili s kuharima i kuharicama koji u sarme stavljaju jaja ponudit ćemo spomenuti recept uz poruku da bi prije upuštanja u prepirke možda bilo dobro iskušati kakve su sarme s jajem u nadjevu.
Mi još skupljamo hrabrost, no još više od jaja plaši nas propisana količina soli i masnoće.
Ako vi imate svoju malu tajnu za pripremu sarmi ili nam želite reći što mislite o dodatku jaja u nadjev, javite nam se. Adresa je spiza@slobodnadalmacija.hr.
Domaće sarme
Sastojci:
2-3 litre vode ili mesne juhe
500 g nasjeckane govedine
500 g nasjeckane svinjetine
7 žlica masti
6 žlica riže
4 žlice sitno nasjeckane slanine
3 žlice brašna
3 žlice soli
1 žlica crvene paprike
1/2 žlice papra
1 glavica kiselog kupusa
1 glavica luka
1 jaje
sjeckani kiseli kupus
Priprema
Na dvije žlice masti zažutite sitno sjeckani luk pa ga dodajte mesu, zajedno sa sitno sjeckanom slaninom, rižom, jajem, paprom i jednom žlicom soli. Dobro izmiješajte sastojke, a kiselom kupusu skinite listove pa svakome stanji terebra, pazeći da ne oštetite list.
Stavite svaki list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu žlicu nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složite kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmite i zamotajte. Preostali kraj lista utisnite prstima u sarmu.
Napravite zapršku od preostale masnoće, brašna i mljevene paprike pa je zalijte vodom ili juhom, dodajte narezani kupus, dodajte preostalu sol i prokuhajte.
U posudu poredajte sarme preko kupusa, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiseo, dodajte 1 do 2 kocke šećera, a ako imate surutke (mlaćenice), dodajte je umjesto vode.