StoryEditorOCM
Slanos puuuno sira

Slana pita koju obožavamo: naš najdraži ljetni recept isprobali smo u jesenskoj verziji, bomba je! Tako se lako priprema...

Piše Tea Sumić Miletić
7. listopada 2024. - 08:10

Proteklog smo se ljeta navukli na jedan recept za slanu pitu, pekli smo stalno dok je god bilo dobrih tikvica. Sad su tikvice u drugom planu, počele su tikve i to nam je bio povod za isprobati kako naš najdraži ljetni recept (evo ga ovdje, bacite oko) izgleda u jesenskoj verziji.

Tikvu (koristili smo butternut, a još bi bilje bilo s hokkaidom) smo najprije ispekli, jer smo željeli intenzivirati okus i dobiti malo slatkoće, ali vi je možete i naribati, ako vam se ne da gnjaviti s pečenjem. U slučaju ovog recepta nije problem ako je nadjev pomalo vodenast, stoga samo naprijed. A razlog zašto kod ove pite nije problem ako je nadjev vodenast nam je najdraži dio cijele ove priče...

Kod ove pite kore se ne redaju na klasičan način, niti se rolaju kao kod štrudela. Samo se narežu na trakice i ubace se u smjesu jaja, sira i tikvice, odnosno tikve. Potom se sve izlije u posudu za pečenje i to je cijeli posao. Ako volite komplicirati, kao što je slučaj kad je riječ o nama, na dno posude ćete staviti dvije-tri kore te svaku premazati uljem ili otopljenim maslacem. Razlog je u tome što se tako osigurava da se pita neće mrviti i ispadati iz ruku dok se jede, no vi to sve skupa slobodno zanemarite.

Evo vam recept pa se uvjerite kakva je bomba od okusa ova slana pita.

Slana pita s tikvom

Sastojci:

400 g kora za pitu
400 g grčkog jogurta
200 g naribane mozzarelle
100 g dimsija ili drugog sličnog sira
50 g parmezana
4 jaja
1 tikva
1/2 vrećice praška za pecivo
sol

Priprema:

U zdjeli pomiješajte grčki jogurt i jaja, dodajte tikvu - naribanu ili ispečenu pa zgnječenu - zatim naribani sir, parmezan, prašak za pecivo i sol. 

Kore nasjeckajte na trake, pa ih malo protresite prstima da se razdvoje, zatim ih umiješajte u smjesu s jajima i jogurtom.

Izlijte smjesu u posudu za pečenje (širu ako želite tanku pitu, užu ako volite debelu). Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 08:12