StoryEditorOCM
Slanoodličan spoj

Salata od pečenog povrća i sira sa slanutkom: tako je zasitna da može zamijeniti obrok, a umak od češnjaka je savršen

Piše T. S. M.
23. srpnja 2024. - 12:30

Ljeti nam svima jako lijepo prijaju salate - od rajčice, kupusa, raznih vrsta zelene salate, pa i od potočarke koja je proglašena najzdravijim povrćem (ovdje smo vam opširnije pisali o njoj i otkrili vam kako je razlikovati od sličnog, ali ni približno zdravog povrća). Ne samo da ih rado pripremamo kao prilog jelu nego su vrlo zgodne za ponijeti sa sobom  za marendu, netko na plažu, netko na posao.

No ništa vas od toga neće osobito zasititi pa teško da nekom od njih možete zamijeniti obrok. Osim ako pripremite salatu poput ove. Zasitna je i jamči da će osjećaj sitosti potrajati, a sva pršti od ljetnih okusa.

Trebat će vam rajčice i patlidžani, nešto začina, češnjak, limun i  - slanutak. No nije vam ovo obična salata sa slanutkom, a tajna je u obradi povrća. Umjesto da ga narežete i dodate slanutku, najprije ga treba ispeći u pećnici.

Salata od slanutka s umakom od češnjaka

Sastojci:

300 g kuhanog slanutka
150 g feta sira
1 žličica kumina
1 žličica paprike u prahu
3 žlice maslinovog ulja
1 patlidžan
1 crvena paprika
1 cijela glavica češnjaka
1 limun
1/2 vezice peršina
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Glavici češnjaka odrežite vrh i pokapajte je maslinovim uljem.

Stavite patlidžan, papriku i češnjak na pleh obložen papirom za pečenje te patlidžan nekoliko puta bocnite vilicom.

Pecite oko 35 minuta, dok paprika ne pocrni i patlidžan ne omekša. Pustite povrće da se malo ohladi pa im ogulite kožu, a češnjak istisnite u zdjelicu. Dodajte mu limunov sok i maslinovo ulje pa dobro promiješajte. Pečeno povrće narežite i dodajte slanutku.

Začinite, dodajte izmrvljeni feta sir, sjeckani peršin, sol i papar pa prelijte umakom od češnjaka i dobro promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 17:48