StoryEditorOCM
Slanobakini trikovi

Punjene paprike bit će vam ukusne i sočne kao nikad prije, ako pripazite na ove detalje. Znale su ih sve dobre domaćice

Piše T. S. M.
22. svibnja 2024. - 07:05

Je li rano za otvoriti sezonu punenih paprika? Mi vjerujemo da nije. Domaće paprike, doduše, tek počinju, ali ako znate kako ih dobro napraviti, punjene paprike bit će vam dobre i s onima iz trgovine.

Kako bi vam paprike što bolje uspjele, odaberite miješano mljeveno meso - uzmete li samo junetinu, nadjev bi mogao biti suh. S rižom nije dobro pretjerivati, ali je ipak treba biti, a što se tiče luka, njega je uputno najprije malo "zažutiti" jer nakon što se lagano karamelizira postaje ukusniji. Okus će dodatno podići dodatak mljevene crvene paprike, a ne zaboravite dodati sjeckani peršin, jer i on ima svoju ulogu u slaganju okusa, a dobro će vam doći i malo mesnate slasnine, sitno sitno nasjeckane.

Svakako je uputno papirke skuhati u umaku od rajčice, umjesto u vodi, kako neki rade. Poslužit će vam i pasirana rajčica iz tetrapaka, a ako vam ni ona nije pri ruci, improvizirajte s koncentratom rajčice razmućenim u vodi.

Ništa od svega što smo vam upravo savjetovali nije nikakva novost, sve su to mudrosti koje su nekoć bile poznate svim dobrim domaćicama (i domaćinima, ako su se bavili pripremanjem punjenih paprika). No, nije se loše podsjetiti...

Punjene paprike

Sastojci: 

1 kg paprika
50 g mljevene junetine
25 g mljevene svinjetine
250 ml pasirane rajčice (ili 3 žlice koncentrata)
3 režnja češnjaka
1 veći luk
4 žlice riže
2 žlice brašna
2 žlice sjeckanog peršina
2 žličice mljevene paprike
1 žličica soli
1/4 žličice papra
malo ulja

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga pirjajte na ulju dok ne uhvati boju. Dodajte ga mesu, zajedno sa nasjeckanim češnjakom (malo ga sačuvajte i ostavite sa strane), 1 žlicom nasjeckanog peršina, rižom, mljevenom paprikom, solju i paprom te sitno nasjeckanom slaninom.

Sve dobro izmiješajte pa dobivenom smjesom napunite paprike.

Dvije žlice brašna i ostatak češnjaka stavite u lonac u koji ste stavili malo ulja. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte umak od rajčice (ili koncentrat). Dobro izmiješajte, dodajte vode koliko treba da bi paprike bile pokrivene pa u umak stavite paprike te sve pospite peršinom. Poklopite i kuhajte oko sat i 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 05:51