Kako čujemo, peškarija je puna škampi, nadamo se da ćemo stići ugrabiti kojih pola kilograma pa smo se bacili u potragu za receptima. I našli na nešto jako dobro. Volite li hrskavo, svidjet će se i vama.
Prema receptu koji slijedi, u paštelu treba dodsti i tanko narezano povrće, koje će tijekom pržanja postati jako hrskavo, a ujedno će repićima dati zanimljiv, neviđen izgled.
U izvornom receptu koriste se batat i taro, a kako sumnjamo da ćete se uspjeti domoći tara, zamijenite ga krumpirom, pastrnjakom, korijenom celera ili nekim drugim škrobastim povrćem po svom ukusu.
Jednako tako, škampe možete zamijeniti kozicama, ako su vam one draže.
Hrskavo prženi škampi
Sastojci:
500 g očišćenih škampa
200 g rižinog brašna
100 g pšeničnog brašna
200 ml piva
200 ml vode (više ili manje po potrebi)
1 l ulja
1 veliki batat
1 taro
1 žličica praška za pecivo
1 žličica kurkume u prahu
1/2 žličice soli
1/2 žličice šećera
Priprema:
Narežite povrće i isperite ga pod mlazom vode sve dok ne postane bistra pa ga posušite.
Pomiješajte obje vrste brašna sa začinima, dodajte im pivo i dolijte vode koliko treba da dobijete rijetko tijesto. Dodajte povrće i dobro promiješajte.
Zagrijte ulje na 170 stupnjeva.
Zagrabite žlicom u smjesu s povrćem, na žlicu položite repić škampa i malo pritisnite pa sve zajedno oprezno položite u vrelo ulje. Pržite 4-6 minuta dok ne porumeni pa stavite na upijajući papir da se ocijedi od ulja.