Konoba Mate iz Pupnata na Korčuli ima razloga za slavlje - uspjeli su zadržati prestižno priznanje, preporuku Michelinovog vodiča i njihovu zelenu zvjezdicu. O ovoj sjajnoj konobi već smo vam jednom pisali, napravili smo cijelu veliku priču s ljubaznom ekipom koja je vodi, a ovdje je možete pročitati ili se na nju podsjetiti.
Riječ je o obiteljskoj konobi otvorenoj 2000. godine, a u njoj danas radi svaki član obitelji i to baš ono što voli u čemu je najbolji - jedni su zaduženi za kuhanje, drugi za brigu o povrću, voću i začinskom bilju koje uzgajaju i koriste za svoje nadaleko poznate specijalitete.
Kako smo vam priču o njima donijeli relativno nedavno, ovog se puta nećemo ponavljati, ali smo vam nabavili jednu lipu ricetu iz konobe Mate.
"Naša Biljana Milina veli da su sardele u savuru prava litnja spiza, lagana i ukusna, a ne išće puno solada", napisali su nam u poruci uz koju je stigao recept za ovo jelo, a mi se potpuno slažemo.
Sardele u savuru
Pola kila očišćene sardela pofrigat, 1 kg kapule nasić na polukrugove, dinstat na dobremu maslinovom uju. Posolit. Kad svene, stavit šećera 1 žlicu, pola deca kvasine, pola deca crnog vina. Još malu šaku grožđica i malo ružmarina. Sardele složit i ušuškat, prelit marinadom i ostavit u frižideru do sutra da se prožmu okusi. Najbolje prijaju uz bokun domaćega kruva, a mi uz njih popijemo i koji žmul našeg kućnog vina, pošip i rukatac. Živili!