Planirate li peći ribu na gradele ili u škrovadi, potrudite se napraviti i jednostavan, a odličan umak koji je čini još boljom. Tradicionalno se poslužuje uz ribu sa žara ili iz pećnice u Italiji, a nosi naziv salsa triestina odnosno tršćanski umak. Sasvim ga je lako napraviti, sve sastojke dobro poznajete i vjerojatno su vam pri ruci. Uložite li dvije minute truda, baš će vam se isplatiti.
Da na spomenute načine pripremljenu ribu rado poslužuje uz ovaj umak otkrio nam je u jednom razgovoru Ivan Pažanin.
"Češnjak, petrusimul i maslinovo ulje čine tršćanski umak koji od pamtivijeka stavljamo na ribu", rekao je te dodao kako jako voli peršin i češnjak te da mu je drago "da sve puca od okusa".
Što nam je još tom prilikom ispričao pročitati možete ovdje.
Tršćanski umak
Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
Priprema:
Sitno nasjeckajte češnjak ni peršin pa ih pomiješajte s maslinovim uljem. Trebate dobiti gusti umak.
Ostavite da odstoji dok se riba peče pa je poslužite s njim kad je gotova.
Nemojte doći u iskušenje usitniti sastojke u blenderu jer će se pretvoriti u kašu nalik pestu.