StoryEditorOCM
Slanojednostavno i ukusno

Ovo je jelo bilo neizostavan dio restoranske ponude, zašto smo ga zaboravili? Idealno je za ljubitelje gradela i šalše

Piše Spiza SD
16. kolovoza 2023. - 14:49

Sezona roštiljanja dušu je dala za isprobati jedan stari, provjereni recept. Riječ je o jelu koje je nekoć iskakalo sa svakog drugog restoranskog jelovnika a onda je nekako izašlo iz mode. Danas ga pamte samo poznavatelji balkanske kuhinje i obožavatelji specijaliteta s roštilja, a to je prava šteta jer je vrlo ukusno i praktično.

Riječ je o mućkalici, jelu koje naziv, kako neki tvrde, duguje tome što semože smućkati od razniraznih sastojaka, a po drugome činjenici da ga se ne mora miješati nego protresati. Ne znamo je li išta od toga istina, ali znamo da ga vrijedi pripremiti jer na lijep način spaja meso s grila i umak od rajčice.

Dodatna mu je prednost što može poslužiti kao savršen način za iskoristiti meso preostalo od gradelavanja koje je stajanjem postalo tvrdo i suho - na ovaj način vratit će mu se sočnost i mekoća. Postojalo je nekoliko vrsta mućkalice, a najpoznatija i najomiljenija bila je leskovačka pa vam baš za nju ovom proilikom nudimo recept.

Mućkalica

Sastojci:

1 kg mesa prikladnog za roštilj (na primjer svinjetine od vrata) 
3 veće rajčice ili ​300 g pelata
200 ml vode
3 luka
6 paprika
1 žličica mljevene ljute paprike
1 žličica slatke dimljene paprike
malo ulja
peršin
sol, papar

Priprema:

Meso posolite i ispecite na grilu. Paprike ispecite u pećnici, na grilu ili na otovorenom plamenu pa ih zamotajte u foliju da ih je lakše oljuštiti.

Luk sitno nasjeckajte pa ga prodinstajte na ulju. Dodajte mu paprike oljušisjeckati i propržiti na ulju. Dodati očišćene i narezane paprike, zatim rajčice ili pelate. Pirjajte 20-ak minuta uz povremeno dolijevanje vode pa dodajte meso odvojeno od kostiju i narezano na veće komade.

Dodajte slatku i ljutu papriku, sol i papar te pirjajte par minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno protresanje. Pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:07