StoryEditorOCM
Slanostara receptura

Najbolje tijesto za prženje ribe, mesa, povrća i plodova mora radi se bez vode, a evo što biste trebali napraviti s jajem

Piše T. S, M,
18. rujna 2024. - 08:10

Repići škampa, kozice, lignje na kolutiće, sipice, švoji, fileti mola... sve je to još bolje u dobroj pašteli. Pileći i teleći fileti također. A gdje su tek tikvice, balancane, kaul i gljive? Sve je to najbolje umočiti u tijesto koje podsjeća na smjesu za palačinke pa dobro prepržiti. Nije baš najzdravije, ali gušti su gušti.

Ne znamo koji vi recept za paštelu koristite (javite nam, adresa je spiza@slobodnadalmacija.hr) i koliko ste s njim zadovoljni, ali mi imamo jedan baš jako dobar i ne možemo odoljeti da vam ga ne otkrijemo. Starinski je i prikladan čak i za najveće bonkuloviće. Odmah će vam biti jasno zašto to tvrdimo.

image
Shutterstock

Po ovom se receptu smjesa za pohanje ne radi od brašna, jaja i vode pa čak niti od brašna, jaja i mlijeka, nego od brašna, jaja i - bijelog vina. Jasno, možete ga razblažiti vodom prema svome guštu.

Jedna je osobitost vezana i uz jaja: umjesto sa ih tek tako ubacite u smjesu, morat ćete ih najprije razdvojiti na proste faktore (odnosno žumanjak i bjelanjak) pa bjelanjak istući u snijeg. Žumanjak vam neće trebati, ali dobro će vam doći za umak aioli koji se baš savršeno ljubi s hrskavo prženom ribom (ovdje ćete pronaći recept).

Želite li još prozračniju paštelu, navedenim sastojcima možete dodati i malo praška za pecivo.

Paštela

Sastojci

120 g brašna
200 ml bijelog vina
2 žlice ulja
1 jaje
malo soli

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i vino, dodajte ulje pa pustite tijesto da se malo odmori.

Odvojite žumanjak od bjelanjka pa bjelanjak istucite u čvrsti snijeg i oprezno umiješajte u smjesu s brašnom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 08:12