
Za ukusan i zdrav ručak ponekad je potrebna samo dobra ideja. Ali naodmet neće biti ni dobro domaće suho meso i štogod verdure.
Upravo od toga - suhog mesa i verdure - ručak je skuhala Dalmatinka čiji Instagram Moj lipi vrtlić baš guštamo pratiti.
"Današnji ručak, mi ikavci šćakavci kažemo - rašćika, bili kupus, malo poriluka i pravo domaće suho meso, kobasice, suha rebra i neizostavna kost od pršuta. Naravno, nje samo komadić jer jako žestoka i slana. Zapravo je ovo složeno jelo koje se sprema od dobrog mesa i raznih vrsta kupusa, a moj dodatak je poriluk" napisala je uz fotografiju jela koja nam je izgledala toliko dobro, toplo i domaće da smo je morali zamoliti za dozvolu da je s vama podijelimo. I recept, naravno.
"Ovo se jelo može napraviti i sa sušenom junetinom ili janjetinom, ali također treba šuplja juneća kost jer upravo ona daje sav okus", uputila nas je i za kraj savjetovala:
"Na kraju sve zalijem s malo dobrog maslinova ulja, samo malo. To podigne okus".
Kupus sa suvim mesom
Sastojci:
500 g raštike
500 g bijelog kupusa
4-5 krumpira
1 manji poriluk
2 ili više kobasica
nekoliko dimljenih svinjskih rebara
komad pancete
dio kosti od pršuta
1/2 vezice peršina
malo koromača
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Najprije se kost od pršuta namoči u vodi preko noći, ujutro se ta voda prolije, ulije se nova pa se kost prokuha i baci se voda, ulije se nova te se doda suho meso.
Meso se kuha lagano nekih sat vremena, zatim se dodaju raštika, kupus, poriluk i nasjeckani peršin, divlji koromač te krumpir narezan na polovice i kuha se još nekih 45 minuta.
Krumpir na kraju kuhanja zgnječim vilicom i sve zalijem maslinovim uljem. Jelo treba ostaviti da predahne barem pola sata i onda se provjeri treba li još soli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....